În luna iulie, Rezervația Naturală „Pădurea Domnească” împlinește 25 de ani de la fondare.
Rezervația reprezintă un spațiu natural de importanță națională destinată menținerii intacte a obiectivelor și complexelor naturale conservării biodiversității, elaborării bazelor științifice de protecție a mediului, și au un rol important în protecția și restabilirea speciilor de plante și animale rare a ecosistemelor.
Suprafața rezervației este de 5921 ha și a fost instituită în scopul păstrării celor mai reprezentative pădurii de lunci și a comunităților de plante și animale rare. Întinderea silvică domină valea Prutului cu o vegetație de luncă de la nord la sud pe o distanță de 40 km. Este cea mai bătrînă din zonă și una dintre cele mai vechi pădurii de luncă.
O valoare deosebită o au parcelele cu stejari seculari care depășesc vîrsta de 250 de ani, unii stejari atingînd recorduri în înălțime – peste 35 m. Pe teritoriul rezervație au fost identificate 575 specii de plante. Aici pot fi văzute specii de plante rare ca: limba șarpelui, papucul doamnei, vița de vie sălbatică.
Fauna rezervație este reprezentată din 50 de specii de mamifere, 15 specii de reptile și amfibieni, 159 specii de păsări, mai rar întilnite sunt: vidra, pisica sălbatică, jderul de pădure, jderul de piatră, nevăstuica, broasca țestoasăde baltă. Colonia de stirci (în jur de 1000 de cuiburi) este cea mai numeroasă din întregul spațiul dintre Nistru și Prut.
Zimbrăria, a devenit din 2005 cea mai importantă atracție turistică, grație acordului dintre Republica Moldova și Polonia aici au fost aduși spre reaclimatizare 3 zimbri (un mascul și două femele) din două rezervații poloneze. Condițiile de întreținere a zimbrului în Rezervația Naturală „Pădurea Domnească” au fost create în conformitate cu „Strategiea de conservare a Zimbrului European” a Fondului Mondial al Naturii (WWF).
Dina Roșca