A fost elaborat un nou program de dezvoltare socio-economică a raionului Cahul pentru anii 2017-2020. Documentul prevede ca, spre finele anului 2020, raionul Cahul sa devină o importantă destinație turistică, având la bază un turism activ și un ecoturism specific, dar și cu alte elemente complementare din zonă: balneare, culturale, rurale.
În document este prezentată situația la moment din raion la capitolul dezvoltare economică, descrierea raionului dar și viziunile autorilor asupra dezvoltării pe termen scurt a raionului Cahul.
Documentul integral poate fi descărcat aici.
Astfel, spre exemplu, la capitolul Asigurarea accesului la sistemul de alimentare cu gaze naturale, sarcina principală este implementarea Programului național de gazificare a localităților raionului în perioada anilor 2017-2020 și anume: finisarea construcției gazoductului magistral pentru îndestularea cu gaze naturale a satelor Badicul Moldovenesc, Rumeanțevo, Doina, Iasnaia Poleana, Chircani; racordarea la magistrale a satelor Spicoasa, Huluboaia, Lucești; gazificarea tuturor instituțiilor publice de pe teritoriul raionului.
La capitolul Aprovizionare cu Apă și sanitație, în urma analizei situației actuale în sectorul AAC, se propun următoarele obiective și măsuri de realizare a acestora:
Obiectivul general: Crearea unui sistem de alimentare cu apă (cu sursă de apă râul Prut) și de canalizare centralizat și durabil în raza întregului raion Cahul.
Obiectivele specifice ale strategiei prevăd: Modernizarea și extinderea rețelelor de apeduct, atât cu surse locale de apă (sonde arteziene) – pe termen scurt și mediu, cu posibilitatea conectării acestora la sistemul centralizat de alimentare cu apă pe termen lung în conformitate cu Studiul de Fezabilitate al raionului Cahul, componenta aprovizionare cu apă și canalizare; Modernizarea și extinderea rețelelor de canalizare în raza orașului Cahul și a raionului Cahul în conformitate cu Studiul de Fezabilitate al raionului Cahul, componenta aprovizionare cu apă și canalizare; Creșterea ratei de acces a populației raionului Cahul la servicii de alimentare cu apă potabilă până la 75 % până în anul 2020; Promovarea cooperării intercomunitare la nivel raional și a conceptului de regionalizare a serviciilor de AAC și implicarea activă a actorilor locali în dezvoltarea proiectelor de importanță raională în sectorul AAC; Crearea operatorului unic regional de AAC prin reorganizarea Întreprinderii Municipale “Apă Canal Cahul” în societate pe acțiuni; Informarea și sensibilizarea continuă a populației cu privire la beneficiile existenței unui sistem de alimentare cu apă și de canalizare centralizat.
Un alt domeniu important pe care este axat noul program de dezvoltare îl reprezintă managementul deșeurilor dar și eficiența energetică a clădirilor și spațiilor publice. În documentul elaborat sunt prezentate analize și posibilități de dezvoltare a sectoarelor date.
Asistența socială și asistența medicală, sunt alte două domenii prioritare pentru raionul Cahul. Ţinând cont de situaţia actuală, pentru următorii 5 ani (2016 – 2020) vor fi abordate următoarele priorităţi de dezvoltare: Crearea, extinderea şi adaptarea serviciilor sociale la necesităţile familiilor cu copiii în situaţie de risc şi copiilor separaţi de părinţi; Sporirea capacităţilor de absorbţie şi gestionare eficientă a resurselor financiare disponibile şi de atragere a fondurilor (donatori, comunitate etc.); Dezvoltarea resurselor umane în domeniul protecţiei copilului; Fortificarea colaborării şi parteneriatelor cu variaţi actori în domeniu; Îmbunătăţirea serviciilor medicale spitaliceşti şi specializate de ambulator și dezvoltarea serviciilor medicale primare în mediul rural.
Totodată, programul de dezvoltare prevede ca, spre finele anului 2020, raionul Cahul să devină o importantă destinație turistică, având la bază un turism activ și un ecoturism specific, dar și cu alte elemente complementare din zonă: balneare, culturale, rurale. Cahulul va fi un punct atractiv pentru turiști, ce va oferi oportunități pentru tineret și investitori. Se va încuraja dezvoltarea turismului în mediul rural, pentru a spori, totodată, nivelul de trai al populației. De asemenea, se va pune accent pe infrastructura turistică, fiind reparate și amenajate diverse puncte turistice, ceea ce va spori numărul turiștilor pe teritoriul raionului Cahul.
Programul de dezvoltare socio-economică a raionului Cahul pentru anii 2017-2020 a fost elaborat de specialiștii Consiliului Raional Cahul și urmează a fi aprobat la una din ședințele Consiliului. Până la acel moment, documentul este supus dezbaterilor publice și orice cetățean poate veni cu propuneri și completări la document.
Elena Ivanov