Săpăturile arheologice de pe teritoriul celei mai vechi biserici din țara noastră – Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni, au scos la iveală încă 6 morminte, unele din ele conțin monede și nasturi din bronz, potrivit studio-l.md.
Potrivit lui Ion Tentiuc, șef de sector la Muzeul Național de Istorie al RM, în unele morminte sunt îngropați maturi, iar în altele copii în vârstă de până la 12 – 14 ani. „Vârsta exactă a scheletelor o va da specialistul antropolog de la Universitatea “Ioan Cuza” din Iași, dna Doctor Angela Simalcic, care va fi invitată cu această ocazie. În urma investigațiilor se va determina vârsta scheletelor, sexul, cauza posibilă a morții, anumite boli de care au suferit și alte particularități” a spus Ion Tentiuc.
Cele 6 morminte au fost găsite în apropierea zidului bisericii. Arheologii sunt de părere că, cel mai probabil, cimitirul continuă chiar și după pereții bisericii.
Arhitectorii căușeneni sunt convinși că pământurile orașului ascund multe tezaure.
Amintim că, săptămâna trecută arheologii au găsit pe teritoriul bisericii din Căușeni un apeduct, care ar data din secolul XVI, un schelet care se presupune a fi al unui preot, dar și temelia unei clopotnițe.
Provincial.md precizează: Marți, 11 octombrie 2016, Ministerul Culturii în comun cu Ambasada SUA în Republica Moldova a lansat proiectul de restaurare a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni. Proiectul de restaurare a bisericii face parte din Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Culturală (AFCP). Lucrările din cadrul proiectului vor viza preconsolidarea și conservarea frescei din interiorul bisericii și consolidarea zidăriei. Proiectul va fi implementat de Centrul de Cercetări Arheologice al Republicii Moldova. Prima etapă urmează a fi finalizată până în toamna anului viitor.
Elena Ivanov