Descoperire unicat pentru arheologia Republicii Moldova. Arheologii au găsit pe teritoriul celei mai vechi biserici din țara noastră – Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni, un apeduct, care ar data din secolul XVI, un schelet care se presupune a fi al unui preot, dar și temelia unei clopotnițe, notează studio-l.md.
Astfel, potrivit sursei citate, după o săptămână de lucru, cercetătorii au descoperit obiecte nemaiîntâlnite pe teritoriul Republicii Moldova. Apeductul descoperit, se presupune că ar data încă din timpurile Imperiului Otoman și că ar fi fost construit cu scopul de a aproviziona biserica cu apă. Arheologii spun că au reușit să descopere în jur de 2 metri de apeduct, dar cred că acesta ar avea o lungime de câțiva zeci de metri.
Ion Tentiuc, șef de sector la Muzeul Național de Istorie al RM a spus: „Este foarte curios că am găsit un fragment de apeduct, este ceva cu totul deosebit, cu totul nou pentru spațiul dintre Prut și Nistru. Până în prezent, din cunoștințele mele, nu s-a mai cercetat un asemenea apeduct. În următoarele zile vom continua săpăturile și va urma să precizăm care a fost scopul și funcționalitatea acestui apeduct”.
Totodată, scheletul descoperit pe teritoriul Bisericii se presupune a fi al unui preot, care se crede că ar fi slujit în biserică, deoarece brațele scheletului erau poziționate oranta. Potrivit lui Ion Tentiuc, părți din schelet vor fi duse la laborator pentru a fi cercetate, astfel se va determina vârsta scheletului și cauza morții, apoi vor fi readuse și înmormântate înapoi pe teritoriul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni.
Provincial.md amintește: Marți, 11 octombrie 2016, Ministerul Culturii în comun cu Ambasada SUA în Republica Moldova a lansat proiectul de restaurare a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni.
Proiectul de restaurare a bisericii face parte din Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Culturală (AFCP). Lucrările din cadrul proiectului vor viza preconsolidarea și conservarea frescei din interiorul bisericii și consolidarea zidăriei. Proiectul va fi implementat de Centrul de Cercetări Arheologice al Republicii Moldova. Prima etapă urmează a fi finalizată până în toamna anului viitor.
Elena Ivanov