Primăria Chişinău anunță că primele 5 troleibuze cu propulsie autonomă, asamblate în cadrul Regiei Transport Electric din componente de producție belarusă, se află în stadiul de finalizare. În perioada imediat următoare unitățile de transport urmează să intre în rodaj, iar până la finele anului curent vor puse în circulație.
Troleibuzele cu propulsie autonomă sunt de producție belarusă și primele de acest gen asamblate la Chișinău, în baza acordului de colaborare dintre Î.M. „Regia Transport Electric Chișinău” (RTEC) și compania „Belcommunmash” din Minsk, Belarus.
Punerea în circulație a troleibuzelor pe rutele municipale se va efectua doar după ce vor fi supuse omologării și a certificării componentelor acestora. Procedura se va desfășura la Minsk, de comun acord cu reprezentanții uzinei producătoare de troleibuze, pentru că în Republica Moldova aceste tipuri de autovehicule nu sunt menționate în registrele de reglementare tehnică.
Unitățile de transport vor fi dotate cu un ansamblu de baterii reîncărcabile, care va permite deplasarea pe străzile capitalei acolo unde nu sunt linii de contact. Astfel, un troleibuz poate parcurge 50-60 kilometri fără a fi conectat la rețeaua de contact și își poate reîncărcă bateriile în timpul deplasării, fiind conectat la rețeaua electrică, dar și prin generarea energiei proprii. Durata de exploatare a acestor baterii este de circa 10-12 ani. Costul unui troleibuz este de circa 200 mii euro.
Menționăm că în anul 2017, municipalitatea își propune asamblarea a 20 de troleibuze cu propulsie autonomă, iar în bugetul local vor fi prevăzuţi în acest sens 60 milioane lei. De asemenea, în baza acordului de colaborare dintre RTEC și compania „Belcommunmash”, până în prezent au fost procurate 102 troleibuze noi și alte 92 unități asamblate la Chișinău.
Elena Ivanov