Ministrul Mediului Valeriu Munteanu, împreună cu Directorul general al S.A. „Apă-Canal Chişinău”, Veronica Herţa, specialiști din cadrul Inspectoratului Ecologic de Stat, S.A. ” Apă-Canal Chișinău”, Centrului Național de Sănătate Publică, Agenției ”Apele Moldovei”, Direcției generale locativ-comunale a municipiului Chișinău, Agenției Ecologice Chișinău și ONG-urilor de mediu, au efectuat astăzi, 21 septembrie, o vizită de lucru la Stația de epurare a apelor uzate din capitală.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, scopul vizitei a fost evaluarea stării tehnice a Stației de epurare în contextul implementării acțiunilor imediate pentru identificarea surselor de poluare a aerului, dar și a apei râului Bâc.
Membrii comisiei, urmărind etapele tratării apelor reziduale de la intrare în stația de epurare (colectoare) până la ieșire (r. Bâc), au constatat cu certitudine că, recent, au apărut anumite deficiențe în procesul tehnologic, care nu permit epurarea apelor reziduale la parametrii acceptabili. Asta se datorează faptului că o serie de obiective importante din cadrul stației de epurare au un grad înalt de uzură și necesită a fi reabilitate, iar altele reconstruite.
Astfel, pe termen scurt, membrii grupului de lucru urmează să identifice soluții tehnice imediate pentru asigurarea neîntârziată a refuncționalizării la parametri optimi a stației de epurare.
Stația de epurare Chișinău este un obiectiv strategic, iar de buna sa funcționare depinde confortul cetățenilor și, nu în ultimul rând, sănătatea lor.
Primăria Chișinău a pus în aplicare un proiect de modernizare a întreg sistemului de aprovizionare cu apă și sanitație a capitalei, ceea ce va contribui la micșorarea cheltuielilor de producție și îmbunătățirea procesului tehnologic de epurare a apelor reziduale – „Programul de dezvoltare a serviciilor de alimentare cu apă din Chișinău”. În prezent, în cadrul Programului a fost inițiată licitația internaționala privind ,,Reabilitarea Stației de epurare a apelor uzate și linia nouă de tratare a nămolului” cu data limită de depunere și deschidere a ofertelor la 27 octombrie 2016. Reconstrucția prevede reabilitarea decantoarelor primare, bazinelor de aerare cu nămol activ, decantoarelor secundare, precum și construcția unei linii noi de tratare a nămolului (îngroșarea, fermentarea și deshidratarea nămolului), etc.
Amintim că Ministerul Mediului a creat o celulă de criză, membrii grupului de lucru având în sarcină să întocmească lista agenților economici, întreprinderile cărora sunt amplasate de-a lungul râului și care deversează apele (inclusiv preepurate) în Bâc, să monitorizeze pe etape, prin prelevarea probelor de apă și analizarea lor, să facă măsurări ale concentrațiilor, conform tehnologiilor cunoscute.
Acțiunile întreprinse urmează să elucideze clar, prompt și responsabil sursele poluării.
Următoarea ședință a grupului de lucru va avea loc, vineri, 23 septembrie, ora 14.00 la Ministerul Mediului.
Diana Munteanu