Ministrul educației Corina Fusu a întreprins o vizită de lucru în raionul Cahul, cu scopul de a discuta cu autoritățile publice locale, managerii instituțiilor de învățământ din regiune, cadrele didactice și părinții despre situația din teritoriu în domeniul educațional.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, Corina Fusu a avut o întrevedere cu președintele raionului Cahul Ion Groza, deputata Elena Bacalu, vicepreședintele Vlad Cosuneanu și șeful Direcției învățământ Avram Micinschi. În cadrul întrunirii a fost abordată problema edificiului căminului Școlii profesionale nr.2 din Cahul, care la momentul actual este utilizat de către Spitalul raional Cahul. În acest cămin a fost amplasată Secția boli infecțioase, unde sunt tratați circa 1000 de pacienți. Deoarece clădirea este proprietate a Ministerului Educației, autoritățile raionale au solicitat examinarea posibilității de a transmite edificiul în proprietatea APL, ceea ce ar permite renovarea acestuia conform noii destinații.
Pentru a vedea care este situația la fața locului, ministrul Educației a vizitat căminul, precum și Școala profesională nr.2, menționând că vor fi identificate soluții privind valorificarea și utilizarea blocului respectiv în beneficiul comunității.
O altă problemă enunțată de conducerea raionului Cahul este insuficiența alocațiilor bugetare pentru alimentația elevilor claselor V-IX din familii social-vulnerabile, pentru a procura echipament tehnic, mobilier școlar și materiale didactice. Ținând cont de evoluția situației demografice, de starea și capacitățile edificiilor în care se află instituțiile de învățământ din raion, Corina Fusu a accentuat necesitatea optimizării rețelei școlare pentru a le crea elevilor și cadrelor didactice condiții mai bune și a asigura desfășurarea calitativă a procesului de instruire.
Ulterior doamna ministru a vizitat liceul teoretic ”Mihai Eminescu”, unde a purtat o discuție cu conducerea liceului și corpul didactic.
În timpul ședinței cu managerii instituţiilor de învățământ şi cu cetăţenii din raionul Cahul, aceștia și-au exprimat doleanța ca factorii de decizie să emită un act normativ privind finanţarea suplimentară a instituţiilor de învățământ cu un număr mic de copii (până la 100 copii).
Participanții la întrunire au mai discutat despre examenul de bacalaureat, responsabilizarea părinţilor privind educaţia copiilor, crearea unui Centru de Excelenţă, atragerea tinerilor pedagogi în școlile și grădinițele din mediul rural etc.
În raionul Cahul activează 102 instituții de învățământ, dintre care 2 au un număr mai mic de 15 elevi, iar 6 – un număr mai mic de 90 de elevi.
Elena Ivanov