A lucrat mulți ani în Federația Rusă. Revenind acasă, Aliona Liciu din Ungheni s-a și apucat de treabă. Or, zice ea, din Rusia a luat cu ea și o idee pe care, iată, o transpune în viață. Confecționează săpunuri naturale.
Materia prima o achiziționează din Marea Britanie, iar restul este făcut doar de… două mîini.
Acasă la Aliona poți găsi o sumedenie de săpunuri, toate confecționate manual. Sînt de diferite mărimi, de diferite forme – peste 150, de culori care mai de care și de peste 50 de arome: de fructe, flori sau ierburi, alese cu multă atenție.
”Am văzut cîteva lucrări pe internet. Mi s-au părut interesante și mi-am zis că nu e chiar atît de greu de realizat. M-am gîndit că un săpun, care este folosit zi de zi, ar fi un minunat cadou, mai ales că e confecționat manual, are forme dintre cele mai interesante. Pe atunci eram la Moscova și m-am apucat să studiez modalitățile confecționării unor astfel de săpunuri. Am făcut și niște cursuri speciale, mă informez în permanență la temă, aflu noi informații”, povestește dînsa.
Aliona a deschis și unele paranteze. Baza pentru săpun o aduce din Marea Britanie, apoi adaugă diverse uleiuri, coloranți naturali, arome… ”Săpunurile sunt foarte bune. De exemplu, contra acneei – prepar un săpun cu ulei de cătină și miere natura. Foarte multe domnișoare îl solicită. Pentru copii pot să recomand săpunul cu lapte de capră. Cafeaua naturală, fulgii de ovăz, sarea de mare – toate se regăsesc în săpunurile mele, care au multe beneficii pentru ten. Există săpunuri pentru orice tip de ten”, săpune, după care adaugă: ”Un săpun natural este benefic pentru pielea noastră, deoarece conține glicerină, care are capacitatea de a hidrata pielea, de a o face mai moale…”.
A început de la cîteva forme simple de săpunuri. Acum, sînt mult mai variate. ” Nu e atît de ușor, dar, dacă îți place ce faci, reușești”, mărturisește.
Săpunurile Alionei Liciu sînt un pic mai scumpe decît cele din magazin. Dar merită, susține ea. În medie, un săpun natural pornește de la 15 lei și poate ajunge pînă la 55 de lei – depinde și de greutate, și de lucrul făcut, și de componență.
Inițial, confecționa săpunuri doar pentru a le face cadouri rudelor și prietenilor. De două luni, a pornit și afacerea. Are tot mai multe comenzi.
”Cînd vine o persoană la mine pentru a-și cumpăra săpun, o întreb în ce scop? Dacă e pentru casă, pentru ea, îi recomand o formă mai simplă. Dacă e pentru vreun cadou, sigur că încerc să fac ceva mult mai original. Deja lumea comandă și săpunuri cu diverse inscripții pe ele”, face o remarcă Aliona.
Soțul, deși obosit de arome și haosul din casă, o susține în tot ceea ce face. Planurile sînt îndrăznețe. ”În viitorul apropiat vrem să ne lansăm oficial pe piață. Slavă Domnului, deja avem comenzi în toată țara. Urmează să ne deschidem un mic magazin de săpunuri naturale. Vrem chiar să imprimăm și fotografie pe ele, dar asta cu timpul”, spune.
Sursa: expresul.com