Armele pneumatice conform destinaţiei lor speciale sînt arme de tir şi pot fi utilizate numai în tiruri de trageri pentru antrenament sau competiţii sportive, precum şi pentru agrement. Despre aceasta se anunță într-un comunicat al IGP.
Potrivit datelor statistice, în primele 5 luni ale anului 2016, de către angajații Poliţiei au fost ridicate forţat 55 arme pneumatice, ca urmarea examinării incidentelor, contravenţiilor şi infracţiunilor.
Legea interzice folosirea şi aplicarea în locuri publice a armelor cu aer comprimat sau cu gaze sub presiune (pneumatice). Unii posesori folosesc acest tip de arme contrar destinaţiei, săvîrșind în locuri publice acte de huliganism, vătămarea integrităţii corporale, precum şi braconaj de păsări.
Se permite doar transportarea acestora de la locul de păstrare către tir, cu respectarea condiţiilor, astfel încît, armele să fie ţinute în husă, neîncărcate.
Potrivit legislaţiei în vigoare armele pneumatice nu se supun autorizării (nu necesită permis de procurare eliberat de organul de poliţie), ele se comercializează liber prin intermediul magazinelor licenţiate în domeniul importului şi comercializării armelor şi muniţiilor, sau pot fi dobîndite prin donaţie sau moştenire.
În scurt timp urmează a fi promovat un nou proiect de lege privind modificarea şi completarea unor acte legislative care prevede obligativitatea punerii la evidență a armelor pneumatice. Posesorii acestor tipuri de arme care nu vor respecta legea și nu vor înregistra armele la poliție pînă la 25 octombrie 2018, în caz de depistare, vor fi confiscate.
Posesorii armelor pneumatice au obligaţia să ia toate măsurile necesare pentru păstrarea acestora la domiciliu, astfel încît să nu permită accesul persoanelor neautorizate la acestea şi să nu existe pericol de vătămare corporală accidentală.
Dina Roșca