Frumos și chiar fastuos pare la prima vedere monumentul ridicat în memoria victimelor regimului totalitar comunist vizavi de sediul Consiliului raional Hîncești. Însă, prea puțini cunosc semnificația celor două mari plăci de beton, acestea fiind două simboluri (un boț de gheață și un brad) ce ne-ar aminti de Siberia de Gheață. Păcat doar că, deși acest memorial încă n-a fost dat în exploatare, starea lui e deja una jalnică, ori „boțul de gheață a început a se topi”, ori cele circa 2 mln de lei, care cică au fost valorificate în el, s-au „spălat” doar pe hârtie, deoarece la moment, vârful monumentului, dar și părțile lui de jos sunt fisurate, cu tencuiala de deasupra gata să cadă în orice moment, scrie curierul.md.
Conform datelor oficiale, suma totală investită în acest vestigiu de valoare alcătuiește circa 2 mln lei, și anume 1523296,37 lei – pentru instalarea plăcilor de beton, 413807,03 – plăcile de granit și 118717,04 – pentru amenajarea teritoriului.
Apariţia fisurilor, potrivit declaraţiilor specialiştilor din cadrul Consiliului raional, au apărut din cauza folosirii unei soluţii experimentale (de acoperire a celor două plăci de beton cu o stucatură veneţiană), care nu ştiau cum se va comporta la lucrările exterioare, dar, deoarece experimentul a eşuat, acesta va fi în curând remediat.
O lămurire puţin stranie au autorii proiectului şi vizavi de placajul din faţa monumentului, care e unul anevoios pentru mers, din cauza pietrelor ridicate, care potrivit lor sunt aşezate aşa intenţionat, pentru a „reaminti de drumul greu spre Siberia”…(?!)
Pe lângă lucrările necalitative în construcția monumentului, au fost scăpate și unele gafe în înscrierea familiilor deportate pe plăcile de granit. Doar un exemplu: șase membri ai familiei Chirondă din s. Caracui, sunt ”porecliți” – Chiranda, deși așa familie, spun localnicii, ei nu au în localitate.
În așteptarea înlăturării tuturor obiecțiilor, probabil, autoritățile nu se grăbesc să dea în exploatare obiectivul, dar cu toate acestea, adeseori pe postamentul lui poți vedea flori proaspete aduse de rudele familiilor deportate, membri ai Asociației victimelor regimului comunist de ocupaţie sovietică, care cu diverse ocazii (marcarea primului val de deportări (12-13 iunie 1941) sau cel de-al doilea val (5-6 iulie 1949), etc. se adună la memorial, pentru a-și depăna tristele amintiri, dar și a aduce omagii victimelor, numele cărora au rămas imortalizate aici pe veci…