Descoperire arheologică de valoare în raionul Cahul. În timpul lucrărilor de reconstrucţie a Teatrului „Bogdan Petriceicu Haşdeu” , muncitorii au dat peste o galerie subterană. Specialiştii presupun că tunelul datează din secolul XIX şi speră ca va fi conservat de autorităţi pentru a deveni o atracţie turistică a localităţii.
Specialiştii presupun că tunelul de peste 20 de metri a fost construit acum o sută de ani sub o casă de jocuri de noroc pentru ostaşii români.
„A fost construită cu scopul de a avea o legătură subterană ferită de ochii lumii, între mai multe clădiri, care ar fi clădirea şi de ce nu a fost finisată construcţia acestei galerii rămâne până ce sub semnul întrebării”, a comunicat arheologul, Agenţia Naţională Arheologică, Ion Ciobanu.
În anul 1929 în locul casei de jocuri de noroc a fost construit un teatru. Galeriile subterane însă au fost păstrate.
„S-a ţinut din adins să nu fie distrusă, nu ştiu dacă a fost în folosinţă, dar cel puţin a fost conservată şi păstrată”, a menționat arheologul, Agenţia Naţională Arheologică, Ion Ciobanu.
Galeria nu este singura descoperire din Cahul.
„Două vase de ceramică au fost descoperite într-un complex adâncit. O cănuţă, care datează probabil din a doua jumătate a secolului XIX”, a spus specialistul principal, Agenţia Naţională Arheologică, Ion Noroc.
La săpăturile arheologice participă şi studenţi de la Facultatea de Istorie a Universităţii de Stat din Cahul.
Arheologii susţin că la Cahul mai sunt asemenea galerii.
„Asemenea construcţii trebuie valorificate, ar merita să fie conservate şi puse în valoare corespunzătoatre”, a menționat directorul general Agenţia Naţională Arheologică, Vlad Vornic.
„Ar bucura şi ar aduce un flux de turişti foarte mare, în general, oraşul Cahul ar putea deveni o atracţie turistică care nu ar ceda locul să spunem şi a rezervaţiei Orheiul Vechi”, a spus arheologul, Agenţia Naţională Arheologică, Ion Ciobanu.
Teatrul muzical-dramatic „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul a fost fondat în 1987, de către o trupă de absolvenți ai Universității de Arte din Chişinău. Construcţia noului sediu al teatrului a început în februarie curent, graţie unui grant de 800 de mii de euro, oferit de statul român.
Sursa: canal3.md