De la începutul sezonului rece, salvatorii și pompierii au informat peste 99 de mii de persoane despre riscurile utilizării sobelor defecte și altor instalații de încălzit. Specialiștii au reușit să ajungă în circa 41 de mii case de locuit din peste 1600 localități din țară.
Astfel, datorită acțiunilor de profilaxie desfășurate sistematic de salvatori și pompieri, a fost înregistrată o descreștere a cazurilor de deces din cauza nerespectării regulilor antiincendiare cu -29%, comparativ cu anul precedent.
În acest sens, IGSU atenționează repetat cetățenii despre riscul incendiilor și intoxicațiilor cu monoxid de carbon, în caz de nerespectare a regulilor antiincendiare. Pompierii îndeamnă oamenii să acorde o atenție deosebită exploatării cazanelor, instalațiilor electrice, dar și sobelor, verificând sistematic dacă acestea nu sunt defecte, iar canalele de evacuare nu sunt astupate. Totodată, specialiștii recomandă ca încăperile unde arde focul să fie bine aerisite, iar în vederea prevenirii incendiilor, locuințele să fie dotate obligatoriu cu detectoare autonome optico-electronice de fum.
De asemenea, oamenii sunt rugați să nu suprasolicite sobele, să nu folosească lichide ușor inflamabile pentru a aprinde focul, dar și să nu lase hainele și mobilierul în preajma surselor de încălzit. Totodată, salvatorii îndeamnă populația să nu lase copiii sau persoanele vârstnice de unele singure în locuință, atunci când arde focul în sobă. Mai mult ca atât, oamenii sunt rugați să vină în ajutorul persoanelor în etate, singuratice, cele cu nevoi speciale, în deosebi în perioada rece a anului când este necesar de încălzit locuințele.
Menționăm, că în vederea prevenirii incendiilor și intoxicațiilor cu monoxid de carbon, angajații IGSU continuă să meargă în localitățile din întreaga țară, pentru a comunica cetățenilor care sunt normele de securitate la exploatarea sobelor și altor instalații de încălzit.