Preocupările micilor viticultori privind prețurile de comercializare a strugurilor a fost subiectul discuției de ieri, în cadrul unei ședințe între conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și membrii Asociației Forța Fermierilor. Comunicarea între părți s-a axat pe constrângerile economice, pe lipsa unui echilibru între interesele producătorilor și procesatorilor. Viticultorii spun că producția de struguri din anul curent este în creștere, însă procesatorii nu sunt dispuși să cumpere cantitățile disponibile. Totodată, susțin că, prețul oferit de procesatori nu răscumpără eforturile investiționale.
În discuții, au fost identificate și premisele ce au generat situația actuală, printre care se numără: omiterea etapei de organizare și planificare a producției, evitarea asocierii producătorilor, lipsa contractelor durabile cu procesatorii și ignorarea tendințelor actuale și de perspectivă privind cultivarea soiurilor de struguri.
De menționat că, în primele șapte luni ale anului curent, cantitatea de struguri exportați este de circa 22 mii tone, cu circa 7 tone mai mult decât perioada similară a anului 2021.
Ministrul Vladimir Bolea a declarat că, vor fi inițiate discuții și cu procesatorii, pentru a analiza în complex informațiile în scopul definirii unor soluții viabile: „Pentru a garanta predictibilitatea și relații comerciale reciproc avantajoase, atât producătorii de struguri, cât și procesatorii trebuie să încheie contracte, întrucât relațiile comerciale ocazionale nu pot oferi certitudinea că strugurii vor fi solicitați. Totodată, micii producători trebuie să conștientizeze importanța asocierii în fața circumstanțelor ce pot apărea într-o economie de piață.”