„Printre siturile arheologice se numără o așezare din evul mediu târziu situată la circa 0,5 spre est de satul Pojăreni (r-nul Ialoveni). Situl care prezină la suprafața solului extrem de puține materiale arheologice, a fost descoperit la sfârșitul anului trecut, cu prilejul prospectării traseului drumului L 465 (Pojăreni-Costești), aflat acum în reconstrucție”, comunică reprezentanții Agenției Naționale Arheologice, informează PROVINCIAL.
„Într-o zonă din partea dreaptă a drumului menționat, unde la suprafața solului au fost semnalate urme de foc (cenușă, cărbuni și fragmente mici de lut ars), a fost executată o săpătură de 6×8 m, în perimetrul căreia au fost descoperite șase complexe arheologice. Toate complexele prezentau gropi de formă oval-circulară de dimensiuni mijlocii, cu diamentrul de circa 1,5 m, având pereții și fundul arse”, comunică sursa.
Drept materiale arheologice, în cuprinsul unei gropi s-au găsit fragmente de vase cenușii lucrate la roată din pastă nisipoasă, care pledează pentru datarea complexelor în evul mediu târziu (sec. XVI-XVII).
„Destinația acestor complexe, care erau dispuse câte trei în două șiruri alăturate orientate aproximativ est-vest, în stadiul actual al cercetărilor este mai dificil de stability”, adaugă cei de la Agenție.