Deputatele din Parlamentul Republicii Moldova au discutat despre impactul pandemiei asupra educației în cadrul celei de-a patra rundă de consultări cu alesele locale din șapte raioane.
Alesele locale și managerii din sistemul educației din raioanele Leova, Cantemir, Nisporeni, Hâncești, Anenii Noi, Cimișlia, Ialoveni și Căușeni au sesizat problema salarizării și discrepanțelor existente în sistem, precum și lipsa tehnicii de calcul, accesul redus al copiilor, în special din grupuri defavorizate, la internet și tehnică pentru participarea la lecțiile online. Deputatele s-au angajat să continue discuțiile cu Guvernul pentru a identifica formula de salarizare optimă și eliminarea problemelor sesizate, inclusiv deficitul de cadre pe unele domenii sensibile.
O altă problemă vizează pachetele alimentare pentru copii, inclusiv lipsa unor reglementări clare despre ce trebuie să conțină aceste pachete și modul de distribuire a acestora. Participantele la discuții au menționat subiectul securității copiilor, inclusiv în mediul online, precum și nevoia unor parteneriate solide dintre instituțiile școlare și părinți. Un subiect aparte a vizat copii cu cerințe educaționale speciale și instruirea acestora în contextul pandemic. Mai multe soluții, inclusiv legislative, au fost formulate pe parcursul discuției, inclusiv problema legată de asistenții personali, salarizarea psihologilor în școli, etc.
Doamnele deputate au salutat activitatea reprezentantelor din teritoriu și au dat asigurări că pe platforma parlamentară a deputatelor vor primi tot sprijinul în soluționarea problemelor menționate în cadrul discuțiilor. La consultări au participat deputatele Maria Ciobanu, Arina Spătaru, Alla Darovannaia, Stela Macari, Galina Sajin, Efrosinia Grețu, consiliera președintei Parlamentului, Viorica Dumbrăveanu.
Cele 4 forumuri regionale au fost organizate prin intermediul Oficiilor teritoriale de informare ale Parlamentului. Evenimentele fac parte dintr-un șir de acțiuni programate pentru relansarea Platformei de dialog a doamnelor deputate din Parlamentul Republicii Moldova. Consultările sunt organizate cu suportul Programului pentru Consolidarea rolului Parlamentului în îmbunătățirea egalității de gen în Republica Moldova, implementat de PNUD Moldova, UNICEF, UNFPA și UN Women.
Dina Roșca