Deciziile Guvernului pentru alocarea a încă 100 mln. lei pentru suportul agricultorilor, dar și eliminarea necesității prezentării actelor cadastrale au fost publicate astăzi în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că agricultorii pot solicita suportul.
Prim-ministrul Ion Chicu a spus că, suplimentar la cele 200 mln. lei au fost alocate alte 100 mln. lei, ceea ce înseamnă că pentru un hectar afectat de secetă vor fi achitați nu 1000 de lei, dar 1 500 lei.
„Din 415 mii hectare, 180 mii au fost afectate, iar 19 mii reînsămânțate. Am alocat 200 mln. lei pentru suportul agricultorilor, ceea ce înseamnă 1000 lei pentru fiecare hectar afectat sau 1080 lei pentru hectarele reînsămânțate. În urma discuțiilor de sâmbătă, am ajuns la înțelegerea de a acorda suplimentar 100 mln. lei, suportul pentru un hectar afectat să fie 1 500 lei. Astăzi această decizie a fost publicată în Monitorul Oficial. AIPA în baza dosarelor poate și este gata să achite aceste sume.
De asemenea, am aprobat modificări la Regulamentul de distribuire a acestor 300 mln. lei, eliminând actele cadastrale și înlocuindu-le cu un document de la Primărie. Hotărârea a fost astăzi publicată în Monitorul Oficial”, a spus Ion Chicu.
De asemenea, Premierul a menționat că s-a elaborat proiectul de modificare a legislației pentru utilizarea TVA acumulat în conturile agricultorilor, pentru plățile fiscale aferente salariilor, dar și pentru achitarea impozitului funciar și extinderea programului de compensare a dobânzilor. Se va institui un moratoriu până la sfârșitul anului. Camera de Comerț și Industrie va acorda certificatele de forță majoră.
„Au început discuțiile cu FMI pe marginea acestui proiect. Mai există unul elaborat, care prevede reeșalonarea creditelor pe care le au agricultorii la bănci și la instituțiilor creditare nebancare. Și acesta va fi coordonat cu FMI. Sunt sceptic în privința unui acord din partea FMI, dar vom face acest lucru – așa cum am promis”, spune Ion Chicu.
De asemenea, a fost lansată evaluarea pierderilor pentru grupa a 2 de culturi, ce se întâmplă cu alte ramuri și sectoare.
Cristina Parfeni