Candidatul independent la șefia orașului Șoldănești, Mihail Ioncu, în cadrul unui interviu pentru PROVINCIAL.MD, a vorbit despre importanța depolitizării conducerii localităților din țară, despre rolul politicii în organele de conducere, dar și despre alte aspecte.
PROVINCIAL: De ce ați ales să candidați la șefia orașului?
Mihail Ioncu: Sunt cel mai tânăr candidat la funcția de primar al orașului Șoldănești, dispun de o experiență necesară în domeniul administrației publice locale, sunt licențiat în drept, opt ani, am fost consilier raional și patru ani consilier local, activez mai bine de 6 ani în domeniul gospodăriei comunale și managementul serviciilor publice. Iată toate aceste lucruri, ca vârsta, experiența, cunoștințele și profesionalismul mi-au creat un atu în această campanie electorală și m-au determinat să candidez la această funcție. Iar orașul are nevoie de un manager în care să se reunească toate aceste laturi, scuzată să îmi fie lipsa de modestie.
P.: Numiți primele 3 acțiuni pe care le veți întreprinde, odată ales în funcție?
M.I.: În cel mai scurt timp vom asigura în cadrul primăriei o echipă profesionistă și un management eficient, în așa fel încât localnicii să perceapă activitatea primăriei că este orientată în interesul comunității și nu în interese personale.
Vom asigura transparență în toate procesele, mai ales în cheltuielile banilor publici. Totodată, vom consolida bugetul local, la capitolul venituri.
Vom evalua obiectiv situația din localitate, astfel încât să elaborăm un plan de acțiuni pentru următoarele 100 de zile și să prioritizăm activitățile cele mai stringente unde administrația orașului trebuie să își consolideze forțele și atenția.
P.: Cum puteți evalua, la moment, starea localității în care vă propuneți să fiți primar?
M. I.:Pe partea de management, la moment, orașul are cea mai slabă administrație din istoria sa. Iar pe partea de infrastructură, cu pași siguri, pierdem statutul de localitate urbană. În mod comparativ, unele localități rurale ne depășesc la toate capitolele de infrastructură (drumuri, rețele inginerești, iluminare stradală și servicii publice).
P.: Cine este concurentul dumneavoastră în această campanie?
M. I.: Sunt un candidat independent și la capitolul contracandidați, vorbind de persoane fizice, nu am identificat concurență. Însă, la general, cel mai mare „concurent” este sistemul actual și politicul. Tot ce este viu în această societate este politizat, iar sistemul a dat viață corupției și fărădelegilor.
P.: Numiți localitatea-exemplu pentru Dvs., de la noi sau de peste hotare? De ce este aceasta un exemplu?
M. I.: Nu pot să mă axez pe o localitate exemplu, căci cât de asemănători nu am fi, suntem, în același timp, și diferiți, ca și comportament, ca educație, ca implicare socială. Cred că, ar fi foarte bine să putem valorifica experiența altor comunități, mai ales a celor din România, care s-au dezvoltat fiecare pe câte un domeniu aparte. Avem loc să fim și inventivi, dar nu prea avem timp, de aceea este important să preluăm experiența localităților care au atins succesul, iar astăzi acest lucru este accesibil, este necesară doar voința.
P.: Cât de important este un partid „în spatele” unui primar?
M. I.: În calitate de candidat independent sunt convins că nu are nici o importanță. În statul nostru, de ce s-a atins politicul, imediat a devenit viciat. Eu sunt de părere că, la funcția de primar, candidații nu trebuie să aibă apartenență politică. Cât de frumos nu ar fi un ambalaj, trebuie să punem accent pe calitatea produsului din acest ambalaj. Eu vreau să datorez mandatul de primar cetățenilor din localitate, dar nu unui simbol sau unei nuanțe de culori.
P.: De ce alegătorul ar trebui să vă aleagă pe dumneavoastră?
M. I.: Mandatul alesului local este unul reprezentativ, cetățenii din localitate trebuie să își aleagă omul care cel mai bine îi poate reprezenta, de aceea eu azi m-am oferit să îi reprezint în următorul mandat și sunt convins că aș putea să o fac cu succes. Puterea locală, ca și cea națională, este suverană, ea aparține poporului, cetățenii ar trebui să înțeleagă că există o singură cale democratică de a delega puterea reprezentanților săi – votul.
P.: Vă mulțumesc!
Amintim că, PROVINCIAL.MD desfășoară un proiect cu privire la alegerile locale din țara noastră, ce vor avea loc la 20 octombrie curent, în cadrul căruia sunt abordați candidații ce aspiră să devină aleși locali.
Mihaela Conovali