De Ziua Internațională Anticorupție, proiectul Carla’s Dreams îndeamnă tinerii din Republica Moldova să mizeze doar pe eforturile proprii şi să rupă lanţul corupţiei. Mesajul lor este prezentat într-un spot video produs de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, anunță serviciul de presă al organizației.
„Subiectul acestui spot este foarte important pentru copii şi tineri, deoarece este iminent ca aceştia să înţeleagă că cea mai mare forţă este încrederea în sine, în abilităţile şi cunoştinţele proprii. Or, notele, actele de favoritism, rezultatele obţinute folosind diverse tertipuri precum copiatul, sunt înşelătoare. Situaţiile expuse în acest spot le-au întâlnit şi unii dintre noi în calitate de elevi. Tocmai de aceea, ne-a plăcut ideea de a participa la un asemenea proiect”, au declarat cei de la Carla’s dreams.
Spotul este difuzat la mai multe posturi de televiziune cu acoperire naţională şi locală, precum şi distribuit pe reţelele de socializare.
”Deşi, la prima vedere, fenomene precum favoritismul, plagiatul şi copiatul par elemente puţin grave, totuşi, acestea sunt aspecte care generează şi sunt parte a actului de corupţie în sistemul de învăţământ. Pe tineri îi îndemnăm să rupă lanţul corupţiei şi să creadă în ceea ce cunosc, deţin şi pot obţine doar graţie eforturilor pe care le depun zilnic”, afirmă Dafina Gercheva, coordonatoarea rezidentă ONU şi Reprezentanta permanentă PNUD în Moldova.
Tot cu ocazia Zilei Internaționale Anticorupție, PNUD a susţinut desfăşurarea concursului de desen “Talentul nu ia mită. Integritatea în imagini”. La concurs au fost prezentate peste 500 lucrări, realizate de elevii şi studenţii şcolilor şi colegiilor de arte din ţară. Juriul a analizat şi desemnat 13 lucrări câștigătoare. Alţi 26 copii primesc premii de consolare.
Campania internaţională ”Rupe lanțul corupției” este implementată în Republica Moldova mai mulţi ani consecutiv, cu ocazia Zilei Internaționale Anticorupție, în cadrul proiectului „Tinerii pentru transparență în educație” implementat de PNUD, în parteneriat cu Ministerul Educației.
Tot în cadrul acestui proiect elevii din 22 de licee din zone rurale din 11 raioane ale țării s-au implicat în activități de conștientizare și identificare a soluțiilor pentru prevenirea și combaterea corupţiei în școli și promovarea integrității academice. Totodată, tinerii implicaţi au scris un imn al tinerilor care fac schimbarea în sistemul de învăţământ, în urma participării la o Şcoală de toamnă.
Ziua Internațională Anticorupție este celebrată la nivel internațional din 2003. Începând cu anul 2009, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Oficiul ONU pentru Combaterea Drogurilor și Criminalității (UNODC) și-au unit eforturile pentru a promova această campanie la nivel global și îndeamnă guvernele, sectorul privat și neguvernamental, mass-media și cetățenii din toată lumea să acționeze împotriva corupției.
Elena Ivanov