În perioada 25 noiembrie – 10 decembrie 2015 în şcolile din r. Dubăsari au avut loc o serie de activităţi care au promovat non-violenţa, subliniind ideea că educaţia, cultura, arta sau sportul reprezintă mijloace eficiente de combatare a diferitelor tipuri de violenţă în societate. Aceste activităţi au avut loc în cadrul campaniei internaţionale “16 zile de activism împotriva violenţei în bază de gen”, potrivit www.dubasari.md.
Campania a fost lansată în 1991 şi durează 16 zile începînd cu Ziua internaţională de combatere a violenţei împotriva femeilor (noiembrie 25) şi pînă la Ziua Drepturilor Omului (10 decembrie) şi are scopul de a accentua că violenţa în bază de gen reprezintă încălcarea drepturilor omului şi că combaterea oricăror forme de violenţă în bază de gen ţine de drepturile omului.
În cadrul campaniei elevii au avut posibilitatea să-şi exprime părerea despre violenţă, să caute şi să găsească soluţii de a combate violenţa în cadrul şcolii, familiei, societăţii. Enumăr doar căteva activităţi:
- Ore de dirigenţie ( cl. 1-12) cu temele: „ Să spunem Nu violenţei în şcoală, acasă şi în societate”, „Violenţa naşte violenţă”, „ Să creştem fără violenţă” etc.
- Masă rotundă ( cl. 9- 12) cu temele „Traficul de fiinţe umane – o formă a violenţei”, „Comportă-te cu oamenii astfel cum ai dori să se comporte ei cu tine” etc.
- Vizionarea filmuleţelor educaţionale cu genericul „Violenţa este arma celor slabi”.
- Proces literar „Vinovaţi sau nevinovaţi”.
- Seminar la AC-Coşnita „Suntem pentru o viaţă fără violenţă!”
- Flash-mob cu genericul “Diferiţi, dar egali”
- Elaborări de pliante „Violenţa ne lasă fără grai, să rupem tăcerea”.
- Elaborări de postere „Să spunem „STOP” violenţei”.
- Concurs de desene „Într-un mediu liniştit voi fi fericit”.
- Concursul gazetelor de perete „STOP violenţa”.
- Concursul eseelor „Am dreptul la o viaţă fără violenţă”
- Concurs de poezie „Copilărie fără lacrimi, copilărie fără frică”.
Elena Ivanov