S-a născut cu informatica în sânge şi a ştiut din copilărie ce vrea să facă în viaţă. La prima vedere, Cristian Dragomir este un elev normal, cuminte, însă în mintea lui se “ascunde” o comoară.
Avea cinci ani când a pus mâna pe un calculator pentru prima oară. A învăţat să scrie şi să citească în timp ce folosea mouse-ul. În prezent, este elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ din Bucureşti. La 18 ani, e conştient că destinul său i-a pregătit ceva aparte, că e făcut pentru succes.
Cristian a acordat un interviu amplu pentru adevarul.ro şi a povestit ce planuri de viitor are.
Medaliat cu aur la Olimpiada Naţională de Informatică de anul trecut şi premiat la mai multe concursuri NASA, elevul de 18 ani vrea să părăsească România şi să plece la facultate în Statele Unite.
A fost acceptat la nouă facultăţi din Statele Unite, dar şi la două facultăţi din Marea Britanie. Aşa cum se întâmplă de obicei la noi în ţară, atunci când vine vorba despre cazuri de acest gen, nu are banii necesari să plece. O facultate în Statele Unite costă în jur de 50.000 de dolari pe an şi, chiar dacă face rost de burse de şcolarizare, banii de cazare nu sunt asiguraţi.
CE PLANURI ARE
A depus dosar la 20 de universităţi străine, a fost deja admis la 11 şi, dintre toate, el preferă Drexel University din Statele Unite, fiindcă i-a oferit o bursă care îi acoperă complet costurile de şcolarizare, doar pe cele de cazare nu (12.000 de dolari pe an). În plus, facultatea de informatică din cadrul acestei instituţii are o curriculă mai complexă decât în Europa, studenţii putând să combine materiile mai uşor şi mai divers, dar cel mai important – trebuie să facă obligatoriu trei internship-uri până la finalizarea studiilor. Asta înseamnă că nu termină facultatea doar cu o diplomă, ci şi cu o experienţă profesională care îl va ajuta să se angajeze mai uşor.
„Eu fiind interesat de informatică, de programare, consider că este musai să ai internship-uri în acest domeniu. Am ales asta fiindcă încerc să mă orientez către piaţa muncii, nu doresc să fac cercetare, vreau să mă implic să dezvolt aplicaţii care să ajute cât mai multă lume. Până acum am dezvoltat site-uri şi o platformă e-commerce pentru telefoanele Android. Ideea mi-a venit la un internship. După ce am terminat site-ul clientului, care trebuia să se vadă bine şi pe monitoarele mai mici (tablete, telefoane), mi-am dat seama că procesul mi-a luat cam mult fiindcă era prima dată când realizam aşa ceva. M-am gândit să fac ceva care să mă ajute data viitoare la acest lucru“, a povestit Cristian, potrivit adevarul.ro.
CUM S-A HOTĂRÂT CE VREA SĂ FACĂ PE VIITOR
Cristian şi-a dat seama că vrea să lucreze în informatică, dar nu a ştiut ce anume vrea să facă până când nu a cunoscut programarea, în liceu. „Când am făcut primul internship de webdesign, prin clasa a X-a, mi-am dat seama că vreau să fac ceva concret care să fie utilizat mai departe şi de alţi oameni“, a explicat el.
În urma unui internship în Statele Unite, şi-a dat seama că acolo e locul lui. Cu toate astea, nu exclude posibilitatea întoarcerii în ţară, fiindcă doreşte să pună bazele unei companii de IT. Speră să obţină o bursă completă care să îi asigure şi costurile de cazare, altfel va trebui să caute un sponsor. În orice caz, Cristian are de gând să muncească part-time, la fel cum face şi acum, pentru a se întreţine.
Directoarea Colegiului Naţional „Tudor Vianu“, profesoara Corina Vinţ, care l-a pregătit pe Cristian la informatică, spune că secretul genialităţii acestor copii care câştigă medalii la concursurile internaţionale este mediul în care se formează. „Cristian este un elev extrem de modest şi sunt convinsă că nivelul la care a ajuns se datorează ambiţiei sale şi faptului că îi place ceea ce face. Lucrurile sunt foarte simple pentru el. De asemenea, contează şi mediul în care s-a format, spre exemplu, în clasa din care face parte sunt elevi foarte buni, care s-au ambiţionat şi s-au întrecut unii pe alţii. Mediul a contat“, a spus Corina Vinţ.
PREMIILE CÂŞTIGATE
- NASA Space Settlement Design Contest 2012 – Premiul cel mare cu proiectul „Aurora: Earth Orbiting Settlement“
- NASA Space Settlement Design Contest 2013 – Primul loc cu „Arwen Expandable Space Settlement“
- NASA Space Settlement Design Contest 2014 – Locul doi cu proiectul Greenwich Haven Platform
- International Young Inventors Olympiad (Olimpiada Internaţională a tinerilor inventatori) – Medalia de aur şi primul loc la competiţia de Informatică.
- Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a câştigat o menţiune în cadrul concursului Cassini Scientist for a Day în 2012), locul al treilea în 2013, iar în 2014 a câştigat premiul cel mare la aceeaşi competiţie.
- Olimpiada Naţională de Informatică – medalie de bronz în 2013 şi medalie de aur în 2014.
- Junior Achievement Young Enterprise, concursul Compania anului 2014 (competiţie de start-up) – Premiul Best Product (cel mai bun produs).
- Concursul Ziua Siguranţei pe Internet (Safer internet day, organizat de sigur.info) – primul loc la competiţia din 2014.
- Software Creativity Contest 2014 – locul doi.
- InfoEducation 2014 – primul loc.
- MobilPRO , Inovation and Mobility Contest 2014 – premiul IBM la concursul de Mobile software creativity.
- RoSEF (Târgul românesc de ştiinţă) – locul al treilea.
UNIVERSITĂŢILE LA CARE A FOST ACCEPTAT CRISTIAN
În SUA, Cristian a fost acceptat la Georgia Institute of Technology, Northeastern University, Drexel University, University of Cincinnati, Fordham University, Illinois Wesleyan University, University of Miami, St. John’s University, University of Denver. De asemenea, în Marea Britanie, a fost acceptat la University of Manchester şi King’s College London. În continuare, aşteaptă răspunsuri şi burse de la alte facultăţi din SUA, Canada, Marea Britanie şi Olanda.