Când în anul 2012, agricultura din Moldova a fost afectată de secetă, Igor Banari și-a dat seama că trebuie să își diversifice activitatea și produsele ca sa fie mai puțin dependent de factorii climaterici. „Am început să analizez piața și am observat că este o cerere mare de coacăză neagră, caci este un produs foarte sănătos care conține foarte multe vitamine. Este un produs dorit pe masa fiecărei familii în diferite forme de consum, fie proaspătă, gemuri sau sucuri”, spune Igor Banari din raionul Telenești, satul Brânzeni.
În toamna anului 2014 a plantat două hectare de coacăză neagră adusă tocmai din Polonia, soiuri foarte bune, productive și rezistente la factorii de climă.
„Investiția totală este de peste 80 de mii lei și planific să le restitui în 3 ani”, spune agricultorul.
Igor este genul de fermier, care nu se oprește la o singură cultură. Înainte, prin anii 2009, a înființat o plantație de cireși pe o suprafață de 2,3 hectare. Fructe dulci și mașcate precum Rossoșanskaia, Cikalov sau Napoleon.
În anul 2012 a pus pe picioare și o gospodărie țărănească pentru a participa la proiectul IFAD. „Prin intermediul acestui proiect am procurat tehnică agricolă. căci pe atunci aveam 12 hectare de teren arabil propriu și în arendă, iar anul acesta am ajuns la 53 de hectare pe care cultiv grâu, porumb și floarea-soarelui”, spune Igor Banari.
Fermierul recunoaște că este foarte greu să dezvolți o afacere agricolă, când nu avem o politică clară din partea celor de la guvernare și nu știi la ce să te aștepți la ziua de mâine. „Ca exemplu, dacă anii precedenți pentru un hectar de coacăză se subvenționa cu de 50 de mii de lei, anul acesta o sa fie de 30 de mii de lei. Acest factor se va reflecta foarte negativ asupra întreprinderii deaorece cu banii din subvenții am planificat să procur o sistemă de irigare prin picurare și sistem antigrindină, dar acum vom fi nevoiți să ajustăm veniturile și cheltuielile”, spune bărbatul.
Acesta mai adaugă că în urma crizei valutare au fost ridicate prețurile la îngrașaminte, semințe, pesticide și nu în ultimul rând la motorină.
„Anul acesta ne dorim foarte mult sa procuram o combina agricolă de mâna a doua, cu un preț mai mic ca să reducem un pic din cheltuielile întreprinderii și anume recoltarea care este foarte costisitoare. Am vrea un sistem de irigare și antigrindină”, adaugă acesta.
Fermierul spune că familia este principala sursă de energie și motorul reușitelor. „Pe vremea URSS-lui, Moldova era numită „Livada URSS” și „Grădina URSS” și cred ca aceste cuvinte au fost spuse de oameni deștepți căci la noi sunt cele mai bune, cele mai gustoase fructe și legume și cel mai important ecologice și nu modificate genetic ca în alte țări. Este strategic ca produsele noastre să fie promovate pe piețile interne și externe ca fiind accesibile la preț și calitate”, încheie Igor Banari.
Sursa: fermierul.md