Campania națională „Consumă local”, lansată de Fermierul.md pentru a sprijini producătorul autohton, continuă.
Soţii Cornel şi Svetlana Pădure, după mai mulţi ani de muncă în străinătate, au lansat o afacere cu căpşuni la Trifăuţi, pe malul Nistrului. De cățiva ani, cei doi soţi sunt mulţumiţi de noua lor activitate şi afirmă că… nicăieri nu-i mai bine ca acasă.
Cornel Pădure este jurist de profesie, fost anchetator penal, a venit în agricultură, cum se exprimă dânsul „la chemarea sufletului”. Mai cu seamă că în această opţiune şi, în general, pe drumul vieţii, este susţinut de soţia sa, Svetlana.
Căpșuni au început a cultiva printre primii din țară. „Am început a cultiva căpșuni în anul 2006.În prezent cultivăm căpșuni pe un teren de un hectar, dintre care 20 arii sunt în sere”, spune Cornel Pădure.
Cele mai dulci căpșune
Au mai multe soiuri de căpșuni și toate foarte dulci. „Avem mai multe soiuri aduse din Italia. Printre ele pot enumera soiul Honey, soiul Etalon și soiul Alba. Sunt soiuri cu fructe foarte mari, productive, cu aspect frumos pentru piață”, spune fermierul.
În toți acești ani s-au confruntat cu problema creditelor cu procent mare pentru dezvoltarea afacerii. „Ca să începi o afacere serioasa cu căpșuni este nevoie de cel puțin 20.000 de euro, dar dacă mai vorbim și de sere la un hectar, atunci trecem de 100.000 de euro”, povestește Cornel Pădure. Cheltuielile se acoperă, însă, munca e pe măsură. Spun că nu își fac planuri de viitor.
„E bine cât avem. Primele căpșuni se coc pe la mijloc de aprilie, iar marfa o realizam la Chișinău la piața angro. Ne-am dori ca oamenii să cumpere fructe crescute în Moldova, nu aduse din Turcia. Sperăm ca într-o zi s-o vedem și pe asta”, încheie Cornel Pădure.
Sursa: fermierul.md
Buna…Sunt Elena Cebanu,SRL Vepmix Import Export.Scuzati,dacă eposibil o discuție cu Dumnevoastre în privinta la capsuni.Ma puteti contacta la cel+393282836863 ,e posibil pe vaiber.Mersi in anticip…Un salut cordial