„Locuitorii satului sunt şi ei în etate, mai mulţi pensionari, dar ne mândrim cu satul nostru, este o localitate frumoasă. Suntem oameni primitori, gospodari”, a afirmat Maria Cumpăt, locuitoare.
„În ’49 am fost deportată în Siberia. Acolo am retrăit multe, prin închisori, prin vagoane, fără mâncare, fără apă, dar am revenit înapoi în satul nostru natal şi ne mândrim cu el”, a spus Natalia Buzdugat, locuitoare.
La 550 de ani de la fondare, la baştină au revenit mulţi dintre cei plecaţi de mulţi ani din localitate. Oamenii spun că retrăiesc emoţii deosebite când calcă pe tărâmul unde s-au născut şi şi-au petrecut cei mai frumoşi ani din viaţă.
Biserică, punct medical, cămin cultural, şcoală primară, grădiniţă – şi toate renovate. Chiar dacă poate fi observat cu greu pe harta Republicii Moldova, satul Ţîra are o infrastructură dezvoltată, comparativ cu alte localităţi.
„Este un sat de gospodari. Acest sătuc, pe timpurile sovietice era în categoria celor care nu aveau perspectivă, a dăinuit, a supravieţuit”, a menționat Iurie Țap, deputat în Parlament.
„Un sat cu tradiţii. Un sat plasat geografic foarte frumos. Un sat unde sătenii cred cu atâta drag în Dumnezeu, un sat cu tradiţii frumoase. Sunt alături de ei ca să le dăruiesc multă sănătate, linişte, pace”, a declarat Valentina Buliga, deputat, Partidul Democrat.
Satul Ţîra intră în jurisdicţia administrativă a comunei Ghindeşti, raionul Floreşti.