Astăzi, 2 august, este marcat Sfântul Ilie. În tradiția populară româneasca, Sfântul Ilie era o divinitate a Soarelui și a focului. Se spune că în perioada sa de pamântean, Ilie a fost păcătos și, sub influiența Diavolului, și-a ucis părinții. El și-a ispășit ulterior păcatele și a fost chemat de Dumnezeu în rândul sfinților. Sfântul Ilie a urcat la cer într-o trăsură de foc, trasa de cai cu aripi. Din cer, Sfântul Ilie cutreiera norii și trăsnea dracii cu biciul de foc, pedepsindu-i astfel pentru răul ce i l-au pricinuit pe pământ. Sfântul Ilie este şi ocrotitorul recoltelor.
Iată câteva obiceiuri și tradiții practicate încă din vremuri îndepărtate:
- În copilărie am apucat tradiția să mănânc castraveți cu miere, sau pepeni verzi, cum li se mai spune în alte zone românești.
- De Sfântul Ilie ogoarele se stropesc cu agheasmă pentru ca ele să aducă rod bogat în anul următor.
- Fetele se duceau noaptea pe câmpul de canepă, se dezbrăcau și se tăvăleau prin cânepă. Apoi se întorceau acasă. Dacă noaptea visau cânepa verde, era semn că își vor lua bărbat tânăr. Dacă visau cânepa uscată, se măritau după om bătrân.
- În unele zone, în ziua aceasta se strângea mierea, acțiunea fiind denumită “retezatul stupilor”. Mierea era recoltată numai de bărbați curați la trup și suflet. (Pe atunci erau așa bărbați) După recoltare, rudele și vecinii erau invitatați la degustare din mierea cea nouă, dar se mai consuma și țuică îndulcită cu miere.
- În multe zone din Moldova, în această zi, gospodarii mănâncă grâu nou fiert, îndulcit cu miere,
- De Sfântul Ilie se consumă fructe proaspete, cu excepţia merelor văratice. Tradiţia spune că oricine respectă acest obicei, va fi sănătos tot anul.
sursa: Stela Botez/fiipopular.com