Festivalul de muzică clasică în aer liber „descOPERĂ”, care s-a desfășurat în perioada 4-5 iunie 2016 la Butuceni, a oferit vizitatorilor o ocazie unică de a descoperi frumuseţea muzicii clasice într-un spaţiu rural, parte a Rezervaţiei cultural-naturale „Orheiul Vechi”, cu un decor natural şi o acustică de excepţie.
Potrivit Ministerului Culturii, evenimentul a avut loc pentru prima dată în Republica Moldova și a fost dedicat aniversării a 25 de ani de la proclamarea independenţei ţării. Festivalul a fost organizat sub patronajul Ministerului Culturii al Republicii Moldova în parteneriat cu Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, compania „Sens Music” şi Pensiunea Agroturistică Butuceni, Agenţia Naţională pentru Turism Receptor (ANTRIM), Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, precum şi Oficiul Naţional al Viei şi Vinului.
În cadrul inaugurării Festivalului, ministrul Culturii Monica Babuc și-a exprimat recunoștința și a adus mulțumiri tuturor celor care au dat curs invitației de a fi alături de Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” în inițierea unui proiect extraordinar, un festival de operă în aer liber. “Să descoperim împreună nu numai opera, această artă magnifică care a cucerit o lume întreagă, dar să o descoperim aici, în acest anturaj unic în Republica Moldova, în Rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi”, care a cunoscut de-a lungul secolelor mai multe culturi foarte bine cunoscute de arheologii și istorii noștri. Acum este bine să o cunoaștem cu toții și să înțelegem câte bogății ascunde pământul nostru și cât de mare este forța acestui popor care știe, inclusiv pe vestigiile istorice și arheologice, să inițieze un proiect numit descOPERĂ”, a notat oficialul în fața publicului numeros sosit la eveniment.
Spectacolele grandioase din cadrul festivalului „descOPERĂ”, opera „Rigoletto” și creația vocal-simfonică „Messa da Requiem” de Giuseppe Verdi, au fost susținute de 14 soliști și orchestra Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, formată din 70 instrumentiști și 100 de artiști de cor.
Reprezentațiile au fost dirijate de maestrul Friedrich Pfeiffer, Austria, care s-a afirmat pe plan internaţional prin colaborări cu Filarmonica Noua Japonie, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra de Cameră din Salzburg; în perioada 2008-2011 a fost dirijor al Operei de Stat din Viena, iar din 2011 este şi dirijor-invitat al Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu” din Chişinău.
Printre invitații de onoare ai evenimentului au fost Ioan Holender, director al Operei de Stat din Viena (1992-2010), președinte și director artistic al Festivalului de Muzică „George Enescu” din București (din 2003), precum și regizorul Andrea Battistini, Italia.
Dina Roșca