În satul Selemet, raionul Cimişlia, la 5 iunie curent, s-a desfăşurat cea de-a II–a ediţie a Festivalului iProsop, eveniment dedicat tradiţiei prosopului ţesut manual şi oportunităţilor antreprenoriale de promovare a culturii. Despre aceasta comunică Ministerul Culturii.
Festivalul a reunit cca 50 de meşteri populari şi a avut drept scop promovarea textilelor ţesute şi croşetate din diferite localităţi ale Republicii Moldova, în special a fost pus în valoare prosopul de la Selemet, în diversitatea funcţiilor şi tipurilor de prosoape ţesute mai demult în localitate şi care au fost păstrate în colecţiile muzeului din sat şi în primul rând în familii, fiind transmise din generaţie în generaţie. Componenta artistică a Festivalului a fost dedicată, de asemenea, prosopului. Formaţia folclorică “Coloniţa” din satul Selemet a prezentat o secvenţă înscenată referitoare la tradiţiile în care este prezentat prosopul, iar formaţia “Vălenăşiţele” din s. Văleni, r. Cahul a adus în scenă obiceiul “Ghilitul prosoapelor”.
În ediţia din acest an, organizatorii şi-au propus să expună o diversitate de podoabe artizanale, inclusiv ale grupurilor etnice specifice zonei de sud – „Podoabele Sudului”.Localităţile au amenajat expoziţii de prosoape, cele mai reprezentative au fost menţionate cu diplome: colecţiile de prosoape a familiei Prodius Pavel şi Maria din Selemet; prosoapele din colecţia particulară a domnului Ilie Fabian din satul Colibaşi, r-nul Cahul; colecţiile Muzeului de etnografie din Corcmaz, Ştefan-Vodă.
La fel, evenimentul a cuprins o prezentare a colecţiilor de modă „Tradiţie în detalii” inspirată de prosopul tradiţional moldovenesc, o abstracţie modernă a exprimării tradiţionale în vestimentaţia pret-a-porter .
Sărbătoarea a întrunit mai multe compartimente, pentru a valorifica portul popular, gastronomia etnică de la sud, folclorul, dar şi stilul de viaţă rural. Dansurile şi muzica tradiţională a formaţiilor din satul Tomai, Ceadâr-Lunga, “Ivuşca”, r-nul Basarabeasca, din Crihana Veche, Cahul etc., alături de interpreţi consacraţi precum Ioana Căpraru, Vlăduţ Pascu din Buzău, Otilia Floricica Harangus, Câmpina, Ploieşti, Stela Botez a făcut participanţii la festival să danseze hore şi sârbe străbune.
Un moment aparte l-au constituit prezentările referitoare la prosopul moldovenesc în contemporaneitate şi documentarea ştiinţifică a colecţiile de prosoape, oferite de către specialiştii muzeografi, doamnele Maria Ciocanu şi Raisa Tabuică, de la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istoria Naturală din Chişinău. Este muzeul cu cea mai veche şi bogată expoziţie de prosoape şi alte textile tradiţionale din ţară.
Totodată, Festivalul iProsop, ediţia 2016, a fost gazdă a concursului „Polonicul de Aur”, care a ajuns la a IV-a ediţie. Participanţii au avut posibilitatea să se întreacă în arta pregătiriii biscuiţilor tradiţionali „Biscuiţi de la Sud”, oferit de teatrul gastronomic de către EtnoGastronomica.
Ministerul Culturii precizează că, Festivalul iProsop este organizat de către Primăria satului Selemet şi Asociaţia Obştească Familii Migrante, sub egida Ministerului Culturii al Republicii Moldova.
Elena Ivanov