Dacă în capitală o nuntă te costă cam 10 mii de euro (http://shok.md/ultimele-stiri/cat-costa-o-nunta-in-moldova-iata-care-e-suma-minima-pe-care-o-vei-scoate-din-buzunar.html ) adică aproximativ 200 de mii de lei, la Hîncești lucrurile par mai roz, pentru că petrecerea ce urmează după „da” – ul mirilor se estimează la 70 de mii de lei, aproximativ – 3500 euro, informează Provincial.
Potrivit Curierul de Hîncești, care a realizat un exercițiu privind cheltuielile de nuntă, în Hîncești nu există agenții care să se ocupe de organizarea nunții.
„Anterior au existat, de regulă acestea încasează de la 8000 până 13 000 de lei pentru serviciile lor, bugetul total fiind discutat cu mirii, (din suma respectivă fiind achitate şi unele servicii adiacente aşa ca décor, invitaţii etc.)”, notează sursa, precizând că, mai mulți tineri preferă singuri să-și organizeze evenimentul.
Iată ce calcule a făcut sursa citată:
„În dependență de luxul restaurantului, variază și prețul acestuia pentru loc/ persoană, în Hânceşti localurile având tarifele standard, de la 500 până la 1300 de lei. Nu este exclus nici faptul că prețul poate să fie mai mare, în cazul în care mirii optează pentru un meniu mai sofisticat care include de exemplu: creveţi de mare, scoici sau icre negre. În majoritatea restaurantelor băutura și fructele nu sunt incluse, acestea trebuie cumpărate separat, după preferințele mirilor. Astfel, mai adăugați aproximativ 5000 lei pentru banchet, în dependență de câți invitați veți avea și pentru ce băuturi veți opta
Un moment foarte important este înregistrarea căsătoriei la Oficiul Stare Civilă care vă va costa nu mai puţin de 100 de lei. Însă, dacă vă doriţi o înregistrare sofisticată şi la o dată anumită, oficiere solemnă a căsătoriei în afara oficiului stare civilă, cu servicii de muzică, video etc. şi chiar cu program individual, veţi scoate din buzunare de la 1000 şi chiar 2000 de lei. De asemenea, trebuie să țineţi cont și de cununia în biserică, fiecare având tariful propriu, aproximativ de la 200 de lei în sus.
Banchetul și fourchette-ul dulce au un preț aparte, care variază în funcție de numărul invitaților, dar şi de gustul rafinat al mirilor care pot alege un decor simplu sau unul absolut senzaţional, cu fructe exotice, mafinuri şi macarons. Cert este că în ambele cazuri mirii nu vor scoate din buzunare mai puţin de 1000 de lei, alteori suma poate ajunge chiar la 4000 – 6000 de lei.
Dacă mirii au ales o anumită tematică a nunții, decorul individualizat îi va costa de la 6600 de lei, având în vedere că de acesta se va ocupa un decorator profesionist.
Distracţia şi veselia care sunt foarte importante la organizarea unei nunţi vor fi asigurate de muzicanți, dansatori și moderatorul evenimentului. Pentru un DJ, mirii vor cheltui circa 4000 lei, muzica live va costa de la 6000 până la 26.000 de lei, iar moderatorul, dacă este unul vestit, va cere cel puțin 5000 de lei”.
Pentru primul dans, mirii vor achita între 100 și 160 de lei pentru o lecție de dans.
Prețul pentru serviciile unui fotograf sunt de 8800 – 44.000 de lei, prețul variază în funcție de dorința mirilor de a filma un „love story” și de rapiditatea rezervării acestui serviciu.
„Accesoriile sunt şi ele un detaliu important în zilele noastre: astfel, invitaţiile variază în preț de la 10 la 60 de lei per bucată. Unele cupluri se deosebesc prin invitații din sticlă sau ciocolată, prețul acestora fiind de circa 100 de lei. Plicurile pentru bani, pe care este scris numele și prenumele invitatului, după caz, au prețul de la 5 lei, iar atunci când acesta este decorat cu pietre, perle sau panglici prețul începe de la 10 până la 50 de lei. Bombonierele aranjate pe masă pentru fiecare invitat costă de la 5 lei, în dependență de conținutul şi forma acestora”, mai notează ziarul local.
Potrivit sursei, totuşi, cel mai important element care o preocupă nemijlocit pe mireasă este rochia acesteia. „Preţurile la rochiile de mireasă evident variază, în primul rând este important să decidem dacă vrem să procurăm rochia sau să o închiriem. O mireasă va achita de la 3000 la 22.000 de lei pentru rochia sa, iar dacă aceasta este cusută la comandă, prețul ei poate ajunge si la 33.000 de lei”. Coafura și make up-ul mă va costa 1000 de lei. Pantofii de la 400 de lei. Voalul de mireasă între 200 şi 1000 de lei.
Ținuta mirelui poate fi încadrată în 4000 de lei, cu tot cu cămaşă şi papion.
În Hîncești nu există saloane cu rochii de mireasă, ci doar accesorii la piață și poți coase rochie la comandă. Buchetul miresei din flori vii costă cel puțin 500 de lei, plus cocarda pentru mire și nași – 350 lei.
„Din păcate, sau poate totuşi, din fericire, în Hânceşti nu există chirie de automobile pentru nunţi. Astăzi, majoritatea având propriul automobil, aleg să îl împodobească cu tot felul de decoruri: de la flori, bentiţe şi funde, până la urşi de pluş şi păpuşi tematice, care vă vor costa nu mai puţin de 500 de lei” – mai notează Curierul.
Pe lângă toate, tradiția spune că viitorii miri trebuie să meargă la părinții lor spirituali cu pâine și sare și să-i invite la sărbătoarea nunții lor. Pentru colaci (de obicei 2 colaci), mirii vor scoate din buzunar aproximativ 300 lei, iar pentru cadoul simbolic, care însoțește pâinea, se vor cheltui alți 500 lei.
Evenimentul se încheie, de obicei cu gustarea tortului miresei, care costă în medie 3000 de lei pentru 10 kg, însă în multe cazuri naşii se ocupă de acest aspect. În dependență de ingrediente, mărime și forma acestuia, prețul poate urca până la 5000 lei.
„Desigur că, sunt și alte cheltuieli – aşa ca transportul rudelor la locaţia nunţii, prosoapele naşilor şi cadourile pentru aceştia, coşul pentru bani, efecte speciale de lumini sau sunet, lumânări, focuri de artificii şi, de ce nu, chiar apariţii în presă.
Concluzia e că cât de mult mirii nu ar încerca să își minimizeze cheltuielile, suma totală pentru organizarea acestui eveniment important va ajunge la aproximativ 70.000 de lei, iar pregătirile trebuie să înceapă cu cel puțin jumătate de an înainte” – mai notează autorul materialului.
sursa: curierul.md
Dina Roșca