Evenimentele desfășurate în luna august în cadrul inițiativei „Ungheni-555 de ani”, lansată de Primăria Municipiului Ungheni și Instituția Publică „Centrul de Resurse pentru Dezvoltarea durabilă Locală și Regională”, au fost deosebite întrucât tocmai în această perioada s-au sărbătorit Zilele Municipiului Ungheni, se menționează într-un comunicat de presă.
În premieră pentru municipiul Ungheni, în corespundere cu calendarul „Ungheni – 555 de ani”, Fondul pentru Tineri Ungheni a organizat pe Piața Independenței colectarea de fonduri cu genericul „Water Day”, unde participanții râspunzând unei cauze comune, au avut parte de o mare distracție. Banii colectați vor fi utilizați pentru susținerea financiară a proiectelor comunitare.
Micuții de la Grădinițele de copii nr. 9 „Steluța” și nr. 11 „Licurici”, beneficiarii de carte a filialei de carte românească „George Barițiu” și membrii Fondului pentru Tineri Ungheni au desfășurat diverse activități de promovare a municipiului Ungheni. Copiii de la Grădinița nr.9 „Steluța” au adus un omagiu muzical, versuri și desene, iar cei de la Grădinița nr. 11 „Licurici” au desenat pe asfalt în locurile cele mai dragi din Ungheni. Împreună cu bibliotecarele, un grup de beneficiari ai filialei de carte românească „George Barițiu” au organizat o activitate literar-muzicală specială dedicată orașului Ungheni la aniversare în contextul altor informații despre Republica Moldova. Fondul pentru Tineri Ungheni a promovat drapelul Municipiului Ungheni într-o manieră foarte atractivă și ingenioasă. Ei au oferit în dar membrilor delagațiilor orașelor înfrățite, prezente la Zilele municipiului Ungheni, brățări confecționate din ață de culoare roșie și neagră (culorile drapelului municipiului Ungheni) și fluturași cu cele mai importante destinații turistice care pot fi vizitate la noi în oraș.
Cântecul, poezia, jocul și o atmosferă de mare veselie a fost în curtea Grădiniței de copii nr.2 ,,T.Sobolevschi”, unde cu mult fast s-a marcat cea de-a 555-a aniversare a municipiului Ungheni. Copiii îmbrăcați în hăinuțe de sărbătoare, alături de părinții lor și educatori, fluturau stegulețe tricolor și inimioare colorate cu inscripția ,,Eu sunt din Ungheni”.
Evenimentele sportive dedicate anului jubiliar „Ungheni – 555 de ani” din luna august au avut mare priză la spectatori. În cadrul turneul de volei de plajă, organizat și desfășurat de Primăria Municipiului Ungheni, au participat 11 echipe, dintre care 4 de femei ( locul I – echipa Colegiului Agroindustrial, locul II- echipa „Zagarancea” și locul III – echipa Spitalului Raional Ungheni) și 7 de bărbați (locul I echipa „ Tinerețea”, locul II – echipa Școlii Sportive, locul III – echipa de la SA „Ungheni-Gaz” ). De Zilele Municipiului Ungheni, a avut loc și tradiționalul turneu la joc de dame organizat de Zilele Municipiului Ungheni, în cadrul căruia și-au dat întâlnire 18 jucători. Aturoritățile publice locale au organizat și un turneu de mini fotbal, unde locul I l-a ocupat FC ATILLA, locul II – Poliția de Frontieră și locul III – FC Costuleni, iar Federația Raională de Fotbal Ungheni a desfășurat meciul amical Ungheni – Bucovina Rădăuţi în parteneriat cu Asociația Județeană de Fotbal Suceava.
În șirul evenimentelor consacrate anului jubiliar „Ungheni – 555 de ani” se mai înscrie o expoziție minunată de pictură cu genericul „Orașul Ungheni în prezent și viitor” a elevilor Școlii de Arte Plastice vernisată în scuarul „Grigore Vieru”, care a fost admirată de locuitorii și oaspeții orașului nostru. În același context, în holul Bibliotecii Publice „Dimitrie Cantemir”, unghenenii au avut posibilitatea să privească expoziția de însemne heraldice ale centrelor administrative din R. Moldova organizată de Muzeul de Istorie și Etnografie Ungheni și Comisia Națională de Heraldică cu prilejul Zilei Independenței . La expoziție sunt expuse însemnele heraldice ale tuturor raioanelor. În cadrul evenimentului s-a vorbit despre semnificația constituirii acestor simboluri, ca elemente importante ale identității noastre de neam, țară, comunitate, familie. De asemenea, a fost remarcat și procesul de realizare a noilor steme și drapele ale Municipiului și raionului Ungheni. Această expoziție va fi deschisă până pe 1 octombrie 2017.
Unul dintre evenimentele de anvergură ale lunii august a fost inaugurarea sculpturilor executate în cadrul Taberei de Sculptură, ediția „Ungheni – 555 de ani”. Douăsprezece sculpturi inedite dedicate culturii, literaturii și istoriei neamului nostru au fost amplasate pe Aleea Băștinașilor din Parcul Central. Sculptură pământeanului nostru Dumitru Verdianu cu titlul „Mihai Eminescu și Ion Creangă – un ultim adio” a fost amplasată pe strada Mihai Eminescu, în fața sediului Oficiului Consular al României. Sculpt Dumitru Verdianu și-a exprimat bucuria și satisfacția participârii la această tabără de sculptură și le-a mărturisit celor prezenți la eveniment că a fost una dintre cele mai bine organizate ediții, cu un număr mare de sculpturi realizate într-un timp foarte scurt
La invitația Asociației „Unghenenii de Pretutindeni” și a Primăriei Municipiului Ungheni, reprezentanții diasporei, delegațiilor orașelor înfrățite cu municipiul Ungheni, instituțiilor publice, administrației publice locale și raionale au participat la o discuție – panel cu genericul „555 de oportunități de cooperare internațională pentru municipiului Ungheni” desfășurată la Centrul de Informare pentru Cetățeni. În cadrul acestui eveniment au fost discutate idei de proiecte comune și oportunități de cooperare pe viitor între orașele înfrățite și Municipiul Ungheni.
Participanții la panelul de discuții au avut ocazia să privească Expoziția „Ungheni – 555 de ani” dedicată Zilelor Municipiului Ungheni, unde au fost expuse desene cu imagini din Ungheni executate de picii de la grădinița de copii nr.9 „Steluța”, lucrări deosebite din lut confecționate cu mult drag de beneficiarii Centrului de zi pentru copii și tineri cu nevoi speciale „Casa pentru Toți” și micuții de la grădinița nr.2 „Tereza Sobolevschi”. Toate exponatele enumerate, lucrările din materiale reciclabile ale copiilor de la Grădinița de copii nr.9 „Steluța” și mărțișoarele prezentate de Direcția Educație Ungheni au fost privite cu admirație de vizitatori. Au captat atenția macheta Ungheniului, confecționată de picii de la grădinița de copii nr. 3 „Andrieș”, pozele cu orașul Ungheni de ieri și azi oferite de Colegiul Agroindustrial, diverse postere, pliante și fluturași editate în cadrul evenimentelor „Ungheni – 555 de ani” organizate și desfășurate de instituțiile publice, agenții economici, asociațiile obștești și grupurile de inițiativă locală. Mult interes au stârnit produsele marca „Ungheni – 555 de ani”: covorul mare și covorașul jubiliar țesute la SA „Covoare-Ungheni”, medalioanele din ceramică, fabricate de ÎI „Petru Șoltoianu” și ÎI „Nina Dologan”, cartea poștală editată de ÎS „Poșta Moldovei”/ filiala Ungheni. Rama pentru poze „Ungheni – 555 de ani”, ornamentată cu iscusință de Grădinița de copii nr. 3 „Andrieș”, a avut mare succes oferindu-le posibilitate vizitatorilor să facă sesiuni foto ca amintire de la Zilele Municipiului Ungheni 2017.
Evenimentul de prezentare a rezultatelor Proiectului „Amenajarea unei zone de odihnă și agrement în Parcul Central din Ungheni”, unde a fost dată în exploatare Aleea băștinașilor din Parcul Central, s-a bucurat de o prezență foatrte mare: autorități publice locale și raionale, organizații neguvernamentale, instituții educaționale, sculptori participanți la Tabăra de Sculptură, ediția „ Ungheni-555 de ani” reprezentanți ai diasporei și delegațiilor orașelor înfrățite cu municipiul Ungheni. Primarul municipiului Ungheni, Alexandru Ambros a transmis mesaje de mulțumire și a înmânat diplome donatorilor, sculpturilor și unghenenilor care au contribuit la amenajarea Aleii băștinașilor.
Dina Roșca