Duminică, 3 septembrie, în parcul central „Ștefan cel Mare”, în premieră pentru municipiul Strășeni, a fost organizată Ziua Diasporei, sărbătoare dedicată tuturor strășenenilor de pretutindeni.
Strășenenii au simțit nevoia de schimbare, iar educația noastră, dragostea față de această comunitate, dorința de a lăsa lucruri frumoase realizate, sunt elemente ce ne obligă să acordăm întreaga energie pentru dezvoltarea acestui municipiu.
Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova a lansat Proiectul Migrație și Dezvoltare Locală, ce presupune mobilizarea tuturor . Din cele 25 localități selectate la prima etapă de pe întreg teritoriul Republicii Moldova face parte și municipiul Strășeni. Obiectivul principal constituie implicarea comunității, inclusiv migranții prin promovarea transferului de cunoștințe – know how, din străinătate în localitățile de baștină.
Evenimentul a început cu inaugurarea Aleei Băștinașilor, unde circa 35 de copaci au fost sădiți de către colectivele sportive și culturale din oraș, instituțiile
preșcolare, consilieri, funcționarii primăriei și migranții reveniți acasă.
Totodată, în parc au fost expoziții ale meșterilor populari, un panou unde toți cei prezenți puteau adresa o întrebare primarului ori o idee de proiect, un cort al strășenenilor reveniți acasă, cu informație, dar și cele mai alese bucate tradiționale.
Sărbătoarea a culminat cu un concert unde au evoluat talentele orașului Strășeni, foști absolvenți ai Școlii de Arte, instituțiile preșcolare și alții.
Primăria municipiului Strășeni mulțumește tuturor celor implicați în desfășurarea activității respective, fiindcă doar prin aportul fiecăruia dintre noi putem realiza ceva frumos în localitatea de baștină.
Să ne implicăm cu toții pentru ca orașul Strășeni să devină un magnet viu pentru turiși și o rădăcină vie pentru băștinați, pentru că acesta este locul unde ne trăim viața de zi cu zi, locul unde muncim, unde ne întâlnim oaspeții, unde îi asteptăm pe toți cu drag să revină acasă!
Diana Munteanu