Duminică, 9 iulie, 2017, în parcul din str. Renașterii, or. Telenești, Secția Cultură Tineret și Sport, cu suportul Consiliului Raional, a organizat și desfășurat a treia ediție a Festivalului – concurs folcloric al obiceiurilor și tradițiilor de vară „Hora Sânzienilor”. Au participat 13 colective artistice din localitățile raionului și 2 colective artistice din raioanele Ungheni și Glodeni, potrivit www.telenesti.md.
Conform Regulamentului formațiile au prezentat un program artistic format din cântece și dansuri folclorice cât și un obicei de muncă din perioada verii. Festivalul a demarat cu parada portului popular și cuvânt de salut din partea șefului Secției Cultură, Tineret și Sport Pavel Casian și din partea oaspeților de onoare, a primvicepreședintelui raionului Telenești Vasile Harghel și vicepreședintele raionului d. Ecaterina Furculiță.
În cadrul Festivalului s-a desfășurat Târgul meșterilor populari cu participarea meșterilor din raionul Telenești și meșteri populari invitați din alte raioane ale republicii.
Compartimentul Festivalului întitulat „Bucătăria tradițională” a impresionat întreg publicul cu diverse și originale expoziții culinare. Membrilor juriului le-a fost greu să aprecieze „cele mai bune varzare”, „cele mai bune învârtite”, „cele mai gustoase sarmale” și „cel mai aromat ceai din plante”. Astfel toate expozițiile au fost apreciate cu diplome și premii bănești.
La compartimentul „Folclor” pe Locul I s-a plasat colectivul artistic din s. Budăi, pe Locul II – colectivul artistic din s. Hirișeni, iar pe Locul III s-a plasat ansamblul folcloric „Ciutura” din s. Cetireni r. Ungheni.
Toate colectivele artistice participante și toți meșterii populari au fost menționați cu diplome și premii bănești.
A fost o adevărată sărbătoare în care iubitorii de folclor au avut parte de cântece și dansuri populare culese de la vatra satelor cât și de diverse obiceiuri de vară care, odată cu trecerea timpului, își pierd semnificația.
Astfel, Festivalul „Hora Sânzienilor” are drept scop promovarea tradițiilor și obiceiurilor populare cât și încadrarea tinerei generații în procesul de studiere și valorificare a folclorului autentic.
Diana Munteanu