În perioada 4 – 29 mai, curent Angajații Direcției investigare a fraudelor economice a Inspectoratului Național de Investigații, au desfășurat pe întreg teritoriul țării operațiunea „Black Poseidon IV”, operațiune care a avut loc concomitent în patru țări precum: România, Slovenia, Ucraina și Belorusia.
Acțiunea a avut drept scop, depistarea, confiscarea și sechestrarea bunurilor ilicite sau contrafăcute cu utilizarea renumitelor brand-uri internaționale.
Astfel, în urma mai multor investigații forțele de ordine au depistat 138 de cazuri cu mărfuri contrafăcute în cadrul cărora au fost ridicate produse din tutun, cosmetică, mărfuri electronice, materiale de construcţie, băuturi alcoolice, jucării, piese pentru autovehicule, haine şi bunuri din piele, ceasuri de mînă, încălţăminte, produse de parfumerie şi alte obiecte pe care erau aplicate semne şi mărci comeriale precum Lavazza, Adidas, Armani, Burberry, Calvin Klein, Christian Dior, Gianni Versace, Guccio Gucci, Hugo Boss, Puma, toate în sumă de circa 3 885 463 de lei.
Totodată, în cadrul operațiunii a fost stopată producerea ilegală a doi agenţi economici antrenaţi în falsificarea şi plasarea pe piaţa de consum a produselor alimentare şi tutungerie neautentice valoarea cărora constituie 234 500 lei.
La fel, au fost documentate 4 cazuri de încălcare a dreptului de autor şi a drepturilor conexe fiind sesizată în acest sens Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală, care a evaluat valoarea drepturilor la 29 987 de dolari şi 1 827 500 de lei.
Mărfurile erau fabricate în China,Turcia și Emiratele Arabe Unite, fiind importate prin Ucraina, de la piaţa „Km7” din Odesa, Cernăuţi sau România.
De asemenea, au fost identificați 91 de mii de bucăți de butaşi de plantă „salcie energetic inger”, introduse în Republica Moldova fără autorizarea titularului de brevet.
În toate aceste cazuri au fost inițiate proceduri contravenționale, bunurile urmează a fi prezentate spre verificarea autenticității și evaluarea prejudiciului cauzat titularilor de marcă.
După expulzarea bunurilor în dependență de valoarea prejudiciului cauzat titularilor, dacă depășește suma de 50 000 de lei, acţiunile nominalizate cad sub incidenţa componenţei de infracţiune prevăzute de art. art. 185 2 şi 185 1 Cod Penal al RM „Încălcarea dreptului asupra obiectelor de proprietate industrială” şi „Încălcarea dreptului de autor şi a drepturilor conexe” – care se pedepsesc cu amendă, aplicată persoanelor juridice de la de 70 000 la 100 000 de lei cu privarea de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 1 la 5 ani şi respectiv de la 40 000 la 80 000 de lei cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 1 la 5 ani.
Dina Roșca