Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului cu suportul Guvernului Cehiei organizează, în săptămâna curentă, mai multe evenimente publice consacrate Zilelor câmpului și agriculturii ecologice din Republica Moldova.
Astfel, pe 5 iunie, în comuna Băcioi, s-a desfășurat un atelier de lucru în care s-a discutat despre dezvoltarea agriculturii ecologice în țara noastră, consumul de alimente organice, precum și despre impactul pozitiv al producției ecologice asupra mediului ambiant și sănătății omului.
În cadrul atelierului a avut loc demonstrarea culturilor netradiționale (minoritare) pentru agricultura ecologică, a soiurilor de plante testate și pe prezentarea experiențelor cu culturi de câmp cunoscute, care predomină în ingineria agricolă. Au fost prezentate experiențe din diferite zone ale țării, pentru a compara rezultatele şi pentru a spori schimbul de experiență.
”În comuna Băcioi, pe o parcelă de 2 ha, se testează 8 soiuri de grâu de toamnă, speltă, porumb, ovăz, trifoi încarnat. Scopul experiențe rezidă în demonstrarea directă a diferențelor de soi. Parametrii evaluați în testarea soiurilor de plante ecologice sunt: competitivitatea contra buruienilor; rezistenţa la principalele boli (rugină, mucegai, fusarium); rezistenţa la grăpare; randamentul și parametrii tehnologici alimentari, mai ales de coacere. Este imperativă respectarea tehnologiei de cultivare (culturile anterioare, rotația culturilor, tipul de fertilizare aplicat – îngrășăminte verzi, gunoi de grajd, gunoi de grajd lichid”, a subliniat Alisa Pîrlog.
Potrivit oficialului, cu suportul Guvernului Cehiei, în cadrul proiectului ”Suportul Instituțional în sectorul Agriculturii Ecologice în Republica Moldova”, au fost realizate experiențe pe câmp, la Centrul de Testare a Soiurilor de Plante din Băcioi, la Gospodăria Țărănească ”MA-Gașper” din satul Furceni, rl Orhei şi la ferma Mănăstirii Zăbriceni din rl Edineț.
Experiențele au fost axate pe cultivarea în sistem ecologic a culturilor și soiurilor de perspectivă, solicitate pe piaţă şi elaborarea recomandărilor în acest sens pentru fermierii ecologici din Republica Moldova.
”În Moldova, solurile și clima sunt bune, putem obține un grâu ecologic de o calitate superioară. Experiența presupune testarea diferitor soiuri, în vederea începerii cultivării acestora pe scară largă în Moldova. Prețurile grâului ecologic alimentar pe piața europeană sunt foarte bune, cu 50% mai mari decât prețurile pentru grâul convențional” a specificat Secretarul de Stat, Alisa Pîrlog.
Dina Roșca