Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) anunță despre un nou proiect, lansat de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD), pentru producătorii agricoli.
Directorul de programe IFAD, Victor Roșca, a menționat că noul program este implementat cu întârziere, din cauza analizei strategiilor și necesităților agricultorilor.
„Din 2000 încoace s-au semnat 7 Acorduri și au fost donați 124 milioane de dolari. Proiectul inițiat este al 7-lea și are drept scop dezvoltarea capacităților industriilor agricole și adaptarea la schimbările climaterice. Proiectul a fost elaborat câțiva ani în urmă, s-a făcut un studiu inițial, s-au analizat necesitățile producătorilor agricoli, propunerile au fost coordonate cu factorii de decizie, s-au analizat programele și strategiile ministerului”, a spus Victor Roșca.
El a precizat că finanțarea se va face pentru 6 ani. „Vor fi alocați bani de peste 23 milioane de dolari, dintre care 18,2 milioane sunt ca împrumut pentru 25 de ani cu 5 ani grație și o rată de 1,25%. La acest împrumut sunt acordate 2 granturi mici de jumătate de milion pentru asistență tehnică folosită pentru producătorii agricoli și 5 milioane dolari pentru susținerea IMM-urilor la implementarea măsurilor adaptive la schimbările climaterice”, a spus Victor Roșca.
De asemenea, a precizat că proiectul vine cu unele completări la proiectele anterioare.
„Proiectul este divizat în două: prima componentă este pentru îmbunătățirea capacităților și asistență pentru măsuri de adaptare a întreprinderilor la condițiile climaterice.
Granturile vor fi acordate în sumă maximă de 200 mii dolari pentru proiect, anual vor fi finanțate 7-8 proiecte. Planificăm să aprovizionăm 24 de rețele de irigare, 12 drumuri de unire și 4-5 rezervoare cu apă. Pentru micii producători vom oferi asistență de 15 mii dolari pentru implementarea oricăror măsuri care au drept element de bază adaptarea la condițiile climaterice”, a specificat Victor Roșca.
Managerul de creditare al IFAD, Elena Burlacu, a specificat detaliile privind acordarea finanțării.
„Pentru IMM-uri proiectul va oferi servicii financiare de până la 250 mii dolari. Serviciile vor fi oferite pentru 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani, în capital circulant de 20%. Pentru tinerii antreprenori serviciile se vor axa pe activități agricole și non-agricole. Serviciile prevăd 700 mii lei, pentru un termen de 8 ani, pentru plantațiile multianuale. Pentru micro-antreprenori proiectul vine cu o finanțare de 150 mii de lei. Proiectul prevede, de asemenea, granturi pentru unități de procesare în valoare de 25 mii dolari”, a spus Elena Burlacu.
Dina Roșca