Locuitorii dar și oaspeții capitalei pot admira lucrările de caricatură și grafică ale artistului plastic de origine din Ungheni – Valeriu Curtu.
Expoziția, ce întrunește 47 de lucrări, a fost vernisată recent la Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu” din Chișinău.
Prezent la eveniment, Florian Seitz, șef-adjunct al misiunii diplomatice a Republicii Federale Germania în R. Moldova, a afirmat că Valeriu Curtu este stabilit de mai mulți ani la Berlin, unde din 2010 organizează și desfășoară Concursul Internațional de Caricatură din acest oraș. ”Expozițiile lui se bucură de succes în lumea întreagă. Valeriu Curtu este, cu adevărat, un clasic al genului”, a accentuat Florian Seitz.
Valeriu Curtu s-a născut la 24 aprilie 1956, în orașul Ungheni. A absolvit Școala de Arte Plastice ”A. Plămădeală” din Chișinău și în 1982 – Institutul de Cinematografie din Moscova (VGIK), secția animație. A colaborat cu studiourile ”Soiuzmultfilm” (Moscova) și ”Moldova-film” (Chișinău). În 1987 și-a încheiat studiile la Cursurile Superioare de Cinematografie (Goskino) din Moscova. Ca scenarist și regizor a produs șapte filme cu desene animate, iar în calitate de pictor-scenograf a asigurat apariția a două filme la Studioul ”Buciumul”. În același timp, a continuat să-și publice caricaturile în reviste și ziare din Europa: ”Krokodil” (Moscova), ”Eulenspiegel” (Germania), ”Urzica”, ”România Liberă”, ”Flacăra”, ”Rebus” (România), ”Chipăruș”, ”Vocea Poporului” (Chișinău).
În 1994 s-a stabilit la Berlin, Germania. Împreună cu soția, care este colegă de breaslă, a înființat propria galerie Kurtukunst, dar și a colaborat cu diverse ziare și reviste din Germania:”Bild am Sontag”, ”Partner”, ”Gartenfreund”, ”Stifting Warentest”, ”Europa-Express” (pictor-șef). Pe parcursul întregii sale activități de creație, Valeriu Curtu a participat la numeroase concursuri și festivaluri de caricatură. A fost distins cu peste o sută de premii, medalii și diplome, 20 dintre acestea fiind pentru primul loc.
sursa: unghiul.com