Candidatul Partidului Liberal (PL), Valeriu Munteanu, în cadrul unei conferințe de presă, a comunicat despre construcția unei noi centrale termoelectrice în Chișinău, informează Provincial.
„Republica Moldova importă, astăzi, aproximativ 79 % din consumul său de energie electrică, aproape 3000 de milioane de kW și produce numai 21 % din consum. În Chișinău, noul mastodont Termoelectrica, care este în proprietatea Guvernului, are două centrale la Chișinău cu o capacitate de doar 300 de megawatt. Chișinăul este responsabil pentru aproximativ 40 % din consumul de energie electrică a Republicii Moldova”, a precizat el.
În același timp, Munteanu a comunicat despre acțiunile guvernării cu privire la importul energiei electrice. „Guvernanții din Republica Moldova au transformat, din păcate, importul de energie electrică într-o formă de finanțare a separatismului de la Tiraspol. Peste 70 % din electricitatea importată sau 2 miliarde de kilowatt se cumpără de la centrala electrică de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul transnistrean și controlată. La Cuciurgan, rușii produc electricitate din gazul pe care nu l-au plătit niciodată către Gazprom sau către MoldovaGaz”, a declarat Munteanu.
Candidatul PL la funcția de primar al capitalei a mai vorbit și despre unele scheme privind procurarea energiei electrice de la Tiraspol. „Acum un an, o companie deținută în proporții de 100 % de Guvernul de la Chișinău, a anunțat că, începând cu 5 iunie 2017, o companie ucraineană va asigura 30 % din consumul necesar de energie electrică. În schema de procurare a energiei electrice din Transnistria, conform presei de la Chișinău, ar fi complicată o companie intermediară, care ar fi având legătură cu mai mulți politicieni din Republica Moldova”, a subliniat acesta.
În concluzie, Munteanu a accentuat importanța construcției unei centrale electrice în cogenerare. „Între timp o companie din România – TransGaz, a câștigat o licitație de a construi și a opera o conductă de gaz de la Ungheni la Chișinău cu o capacitate de 2 miliarde de metri cubi anual. Eu, în calitate de primar al Chișinăului, vreau să folosim această capacitate pentru construcția unei centrale electrice în cogenerare, care să facă și energie electrică pentru asigurarea independenței energetice a Chișinăului. Suntem singura capitală europeană, unde municipalitatea nu stăpânește gospodăria de termoficare a orașului”, a conchis el.
Mihaela Conovali