Satul Tomai din raionul Leova a marcat ieri, 21 noiembrie curent, Hramul localității și, cu această ocazie, a fost lansată cartea „File din istoria satului Tomai”, informează Provincial.
Cartea a văzut lumina tiparului grație eforturilor depuse de Elena Miron, profesoară de istorie, și cu suportul financiar al primarului Valeriu Boișteanu, Consiliului local sătesc, dar și al consătenilor Anatolii Petru Gumeniță, Elena și Andrei Vioară, Tamara Dochițanu-Nicoară, Iulia Bunescu și Mihail Bufteag.
„File din istoria satului Tomai” are la bază informațiile disponibile în arhivele Bisericii „Sfinții Arhanghelul Mihail și Gavriil”, Muzeul de Istorie a satului Tomai, dar și din amintirile locuitorilor.
Cartea prezintă viața satului de la fondare – 1694, până în prezent – anul 2017: primele așezări, locuințe, îndeletniciri, portul, tradiții, obiceiuri, dezvoltare economică și socială, evenimente marcante, participări la concursuri și proiecte naționale și internaționale, realizări ale tomăienilor, dar și file triste, precum – participarea la războaie, dar și deportările.
Precizăm că, satul Tomai e așezat în nordul raionului Leova, la 18 kilometri de la centrul raional. E menționat documentar din anul 1694. Referitor la originea denumirii satului „Tomai”, sunt mai multe variante, cea mai apropiată fiind de proveniență turcă-maghiară. „Tomai” provine de la ciobanul Toma Baliuș, el fiind primul care s-a așezat pe acele locuri și a fost urmat și de alți tineri. Toma a fost ucis într-o luptă cu tătarii și turcii, iar urmașii au denumit așezarea în cinstea lui – Tomai.
În prezent localitatea cuprinde 176 hectare.
Cristina Gurez