Directorul general al Î.S. Centrul de Telecomunicații Speciale, Serghei Popovici a participat la deschiderea oficială a Laboratorului de securitate cibernetică din cadrul Universității tehnice din Moldova, creat cu suportul financiar din partea Bitdefender.
Internetul a devenit o infrastructură critică atât pentru sectorul privat, cât și pentru cel public. Deși, a generat plus valoare din punct de vedere al productivității și eficienței proceselor de lucru, acesta generează în același timp și o serie de riscuri. În acest sens, creșterea incidentelor ce țin de atacurile cibernetice reprezintă exemple clare la cât de vulnerabil este sistemul informațional, cât de mult tehnologia ofensivă surclasează tehnologia defensivă, cât de ușor variate programe malefice sunt create și cât de inteligent și rapid acestea sunt răspândite pe internet, influențând direct aspectele vieții noastre.
Violarea securității implică un impact multi-dimensional atât asupra consumatorilor cât și asupra businessului, incluzând timp, resurse umane, pierderi financiare, dar și traume psihologice. Aceste riscuri, care de fiecare dată devin mai complexe și mai dificil contracarate, confirmă necesitatea consolidării eforturilor comune la nivel de stat, mediul academic și cel privat.
În calitate de parteneri și susținători a direcțiilor de activitate vizate de direcția TIC din cadrul UTM, considerăm necesare pentru viitorii specialiști IT, menținerea continuității acestor parteneriate dintre mediul academic și cel privat. Prezent la deschiderea oficială a laboratorului, directorul Î.S.CTS, Serghei Popovici a ținut să mulțumească Rector, Viorel Bostan, Dinu Ţurcanu, şefului Direcţiei TIC şi partenerilor implicaţi în dotarea noului laborator (ReliableSolutionsDistributor, Business Development Manager România & Moldova, Bitdefender, NEC Corporation), menționând că “aportul și implicarea UTM în pregătirea unor specialiști calificați, gata să răspundă provocărilor mereu noi, survenite din spațiul cibernetic este unul crucial iar rezultatele scontate desigur pot fi obținute doar prin consolidarea continuă a capacităților de instruire și conștientizare. Guvernul Republicii Moldova acordă prioritate sectorului IT, iar astfel de investiți în educare, formare și perfecționare vor fi garantul unui mediu cibernetic sigur pentru cetățeni și pentru stat”.
Crearea acestui laborator reprezintă un pas important și tangibil în vederea fortificării capacităților de lucru a specialiștilor atât de necesari la ziua de azi, pentru a administra eficient și în condiții de maximă siguranță infrastructurile IT, fiind capabili în același timp să remedieze vulnerabilitățile și să contracareze amenințările de securitate.
Reamintim, că acum 2 ani, Î.S. Centrul de Telecomunicații Speciale în parteneriat cu UTM și suportul Ambasadei SUA și Ambasadei Estoniei din RM, a reușit deschiderea primului Laborator de cercetare şi instruire în domeniul securității cibernetice.