REŢETĂ FASOLE BĂTUTĂ. Fasolea bătură este o mâncare foarte gustoasă, dar această mâncare se prepară diferit în funcție de zona din care provine. Rețeta moldovenească are multă ceapă! Secretul este să nu uitați să lăsați fasolea la înmuiat; va fierbe mult mai ușor și mai rapid.
Iată o rețetă de fasole bătută rețeta moldovenească ce vă va lăsa gura apă:
Reţetă fasole bătută moldovenească. Ingrediente
jumătate de kg de fasole uscată
4-5 cepe mari
4 linguri ulei
jumătate de căpățână de usturoi
2 linguri pastă de tomate
sare
piper
Reţetă fasole bătută moldovenească. Mod de preparare
Fasolea se pune la înmuiat în apă călduță cu câteva ore înainte de preparare, cel mai sigur este de seara până a doua zi. Apoi, se scurge bine de apă și se acoperă cu apă rece. Se lasă la fiert, iar după primul clocot se ia de pe foc, se scurge de apă și se acoperă iar cu apă. De data aceasta, apa să fie fierbinte.
Se lasă să clocotească, apoi se repetă operațiunea. Indicat este să se repete de 4-5 ori operațiunea cu schimbarea apei, în plus se poate pune un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu. Acesta ajută la fierberea și înmuierea fasolei și reduce din efectele neplăcute ulterioare.
În ultima apă în care se pune, se lasă la foc mic, să fiarbă cât are nevoie. Pentru cine dorește un gust aparte, poate pune câteva rondele de morcov, câteva boabe de piper și 2-3 frunze de dafin. Piperul și frunzele se vor înlătura când se trece la pasat.
După ce a fiert bine, se scurge de apă și se dă prin strecurătoare sau se pasează la blender. Ceapa se taie felii subțiri și se pune la călit. Când s-a călit, se pune și pasta de tomate și se amestecă bine. Jumătate din cantitate, plus usturoiul pisat se freacă bine cu fasolea pasată. Aceasta trebuie să se umfle și să se omogenizeze. Nu scurgeți ceapa de ulei, acesta va face fasolea mai pufoasă. Se potrivește de sare și piper, se pune într-un vas și se acoperă cu cealaltă jumătate de ceapă călită cu bulion.
Se servește cu pâine proaspătă și o salată de murături. Merge la fel de bine și pe feliuțe subțiri de pâine, cu ceapă călită sau murături ca aperitiv.
Sursa: realitatea.net