
Un eveniment remarcabil pentru cetățeni, conducerea, cât și pentru raionul Ștefan Vodă în general, a avut loc recent în or. Brașov, România. Președintele raionului, dl Nicolae Molozea și președintele Consiliului județean Brașov, dl Adrian-Ioan Veștea, au semnat în cadrul ședinței Consiliului județean, într-un mod festiv, Înțelegerea de Cooperare bilaterală între județul Brașov și raionul Ștefan Vodă.
Documentul vizează schimburi de experiență în ceea ce privește dezvoltarea locală, promovare reciprocă și schimburi inter-instituționale în domeniile economic, ecologic, social, educațional, cultural, turistic, transport, sănătate publică, tineret și sport. Vor fi lărgite schimburile culturale, se va facilita colaborarea între instituții și organizații culturale, asociații și ansambluri artistice. Părțile vor sprijini colaborarea între școlile de toate gradele și categoriile, facilitând schimbul de experiență între cadre didactice și elevi în cadrul unor seminare, tabere de creație, concursuri și alte activități educaționale. Părțile vor dezvolta colaborarea economică reciproc avantajoasă, creând condiții favorabile pentru activitățile cu caracter economic și comercial, vor sprijini dezvoltarea investițiilor și participarea la expoziții și târguri organizate în ambele țări, precum și cooperarea reciprocă în domeniul turismului prin promovarea zonelor turistice și a facilităților de turism existente în cele două teritorii. Părțile vor contribui la dezvoltarea societății civile prin stabilirea de legături și colaborări dintre organizații, asociații, instituții care activează în domeniile menționate. Nu în ultimul rând, vor fi încurajate schimburile de experiență între cadrele sanitare din unitățile de sănătate publică din cele două teritorii, dar și vizitele între locuitorii din cele două unități administrativ-teritoriale, urmând a fi create asociații de prietenie. Acesta ar fi rezumatul înțelegerii de colaborare, care va pune la dispoziție raionului nostru noi posibilități de dezvoltare social-economică.
„Am simțit că această înfrățire trebuie să se întâmple. Noi suntem un singur popor, vorbim aceeași limbă, avem aceeași cultură, avem aceeași istorie. Din păcate, istoria a fost nedreaptă și la un moment dat s-au întâmplat unele lucruri independent de voința noastră. Anul viitor, când sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, vom prevedea în buget un ghid de finanțare pentru o serie de proiecte care vor fi în Republica Moldova. În conformitate cu legislația în vigoare, dorim să găsim o formă prin care să sprijinim raionul Ștefan Vodă și să colaborăm cât mai bine”, a spus președintele Consiliului județean Brașov, dl Adrian-Ioan Veștea.
Dl Nicolae Molozea a menționat că „Acordul de colaborare va aduce multe beneficii ambelor părți. Acest pas a fost făcut pentru a avea o bună colaborare în toate domeniile. Sunt convins că împreună cu echipele noastre de consilieri vom face multe lucruri frumoase pentru regiunile și țările noastre. Nivelul de dezvoltare a județului Brașov este unul la care ar vrea să ajungă și multe județe din România. Acordul de Colaborare încheiat este o onoare pentru raionul Ștefan Vodă.”
Cooperarea bilaterală se va realiza îndeosebi prin intermediul Agenției de Dezvoltare Durabilă a județului Brașov (ADDJB), cu care raionul Ștefan Vodă de asemenea a încheiat un acord de colaborare, în cadrul aceleiași ședințe. „ADDJB va oferi asistență tehnică raionului Ștefan Vodă pentru scrierea proiectelor care vor fi depuse în baza ghidului de finanțare pe care Consiliul Județean Brașov îl pregătește pentru anul viitor. Este vorba despre fonduri care vor fi disponibile pentru a fi accesate de către unități administrativ-teritoriale din Republica Moldova, cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Mai mult, ADDJB va acorda asistență tehnică pentru aparatul propriu al Consiliului raional Ștefan Vodă, în pregătirea proiectelor de finanțare cu fonduri nerambursabile din perioada de preaderare”, a explicat Mihai Pascu, președintele ADDJB.
Vizita a fost posibilă datorită inițiativei președintelui raionului, dl Nicolae Molozea și grație ospitalității oficialităților județului Brașov. Delegația raionului Ștefan Vodă a fost reprezentată de consilieri raionali, șefi de direcții, de instituții publice, precum și unul din primarii care urmează să încheie un acord de parteneriat cu o comună din județul Brașov. Pe parcursul a trei zile, pe lângă documentul de valoare semnat, reprezentanții raionului Ștefan Vodă au avut oportunitatea să savureze din priveliștile Brașovului, să aprecieze valorile cultural-turistice ale acestuia: Muzeul Civilizației Urbane, Muzeul Județean de Istorie, Complexul Olimpic pentru Sărituri cu Schiurile din or. Râșnov, Prima școală din România, Cetatea Râșnovului, Dino Park, Castelul Bran, să fie prezenți la Festivalul “Răvășitul Oilor” și să se inspire din ideile puse în practică pentru o dezvoltare echilibrată în toate domeniile.
Județul Brașov este situat în zona de sud-est a Transilvaniei, în interiorul arcului carpatic, pe o suprafață de 5.363 km2 , cu o populație de 624.996 locuitori. E de menționat faptul că Brașovul este județul cu cel mai înalt grad de urbanizare la nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru și al doilea la nivel național, cu excepția municipiului București. Produsul intern brut al județului este în continuă creștere, acesta situându-se pe locul I în cadrul Regiunii Centru și pe locul VI în România. Ne bucură oportunitatea de a învăța din experiența și de a beneficia de suportul Consiliului Județean și a județului Brașov în general.
Dina Roșca