Hans Kohler a fost timp de 18 ani primar în Austria. La ora actuală este reprezentant al asociației Structure Projects Network. Datorită colaborării cu Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) și Serviciul Protecție Civilă și Situații Excepționale al MAI a reușit în ultimii doi ani să aducă 9 autospeciale în localitățile rurale din Republica Moldova.
În cadrul unui interviu pentru calm.md, Hans Kohler, a vorbit de ce ar avea nevoie autoritățile publice locale din Republica Moldova ca să se dezvolte.
„Autoritățile au nevoie de autonomie și posibilitatea de a decide singure ce este mai bine pentru localitățile lor. În fiecare stat sunt câte două puteri- una de centralizare și alta de descentralizare. În Constituția noastră este indicat că Austria este un stat federal și totuși sunt mulți adepți ai centralizării, iar din acest motiv noi trebuie să luptăm pentru a nu pierde descentralizarea pe care o avem. Această luptă există peste tot. Totuși, cu cât mai accentuată este puterea de centralizare a statului, cu atât este nevoie de mai mult curaj. În Republica Moldova puterea de centralizare este mult mai puternică decât în Austria”, a precizat el.
Totodată, el a vorbit despre relația lui cu statul Republica Moldova. „Prima dată am fost în Republica Moldova în 2009, în calitate de observator la alegeri. Am relații foarte bune cu organizația umanitară Concordia. Având experiență în domeniu, ținând cont și de greșelile pe care noi le-am făcut mi-am dat seama că am putea ajuta R.M. în calea ei spre dezvoltare. Am cunoscut mulți oameni care într-adevăr vor să schimbe ceva și e păcat să nu ajuți când vezi că se dorește acest lucru”, a conchis el.
Dina Roșca