Planta este considerată un remediu natural în tratamentul balonărilor, durerilor reumatice, gastritei, insomniilor, durerilor de cap şi starilor de nervozitate.
Maghiranul (Majorana Hortensis) nu este doar o plantă intens aromată bună de folosit în bucătărie, ci are şi numeroase proprietăţi terapeutice.
Planta ierboasa perena sensibila la frig, maghiranul constituie o sursa importanta de vitamina A, vitamina C si uleiuri volatile. Cea mai specifica trasatura a plantei este aroma care imbina mirosul de pin cu cel de citrice.
Maghiranul este o planta medicinala considerata remediu natural in tratamentul balonarilor, durerilor reumatice, gastritei, insomniilor, durerilor de cap, starilor de nervozitate si altora. Pentru revitalizarea parului se freaca pielea capului cu infuzie de maghiran (20 de grame la litru de apa).
Este un bun decongestionant, eficient în bronşită, sinuzită sau dureri de cap.
Dupa cateva saptamani firul de par va deveni mai puternic si va inceta sa cada. Gargara cu maghiran combate afectiunile mucoasei bucale (afte, herpesuri). Sucul proaspat, extras din frunze, e folosit contra durerilor de cap persistente. Uleiul de maghiran, un excelent sedativ. Uleiul esential se aplica pe zonele atinse de reumatism, artrita, sau afectate de entorse. Conform specialistilor, maghiranul este unul dintre cele mai rapide mijloace de marire a imunitatii, si asta datorita efectului sau de crestere puternica a temperaturii organismului, producand un acces de febra care permite sistemului imunitar sa actioneze eficient.
Este indicat persoanelor foarte sensibile la frig, care au probleme circulatorii sau care se confrunta cu oboseala si contractari musculare. In schimb, din acelasi motiv invocat mai sus, nu este recomandat hipertensivilor sau persoanelor care au avut accidente vasculare ori acelora cu febra mare (peste 38 grade Celsius).
Produsele din maghiran nu sunt recomandate pe perioada sarcinii şi alăptării.
www.ziuadecj.realitatea.net