Secretarul General de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Iurie Uşurelu, a participat la cea de-a X-a Conferință a miniștrilor agriculturii de la Berlin, organizată în cadrul Forumului Global pentru Alimentație și Agricultură (GFFA-2018), unde s-a discuta despre dezvoltarea producției zootehnice la nivel mondial.
La eveniment au participat miniștrii agriculturii din 69 de țări, care şi-au exprimat disponibilitatea de a spori securitatea și nutriția alimentară, dar şi de a îmbunătăți în mod durabil eficiența și profitabilitatea sectorului alimentar și agricol prin realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Agendei 2030.
“Sectorul zootehnic din țara noastră nu este la un nivelul înalt de dezvoltare, chiar dacă reprezintă modul de viață al majorități populației din mediul rural și în unele cazuri singura sursă de existență. Prin politicile promovate ne propunem să dezvoltăm o agricultură competitivă și durabilă, să asigurăm crearea a noi locuri de muncă și să îmbunătățim siguranța alimentelor”, a comunicat Secretarul General de Stat, Iurie Uşurelu, cu referire la evenimentul, la care a participat.
Totodată, oficialul a precizat că, în cadrul conferinței internaționale, miniștrii în agricultură au conchis că în perioada următoare va crește cererea de alimente de origine animală, a produselor din carne, lapte și ouă, datorită populației în creștere, a puterii de cumpărare și a schimbărilor în comportamentul consumatorilor. Acest fapt va spori și cererea de pentru calitatea produselor procurate.
La finalul evenimentului, participanții au stabilit acțiuni concrete pentru toate părţile interesate, pentru a dezvolta sectorul zootehnic mondial, precum și pentru a promova normele, standardele și acordurile naționale, regionale și internaționale, în acest sens. Acțiunile stabilite sunt în sprijinul Agendei pentru dezvoltare durabilă din 2030.
Reamintim, în perioada 16-21 ianuarie 2018, la Berlin, Germania, s-a desfăşurat cea de-a X-a ediţie a Forumului Global pentru Alimentaţie şi Agricultură (GFFA 2018).
Dina Roșca