Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a convocat un briefing de presă având tema combaterii focarului de pestă porcină africană în localitatea Palanca şi prevenirea răspândirii bolii.
În faţa jurnaliştilor a vorbit Gheorghe Gaberi Director General al Agenţiei, care a menţionat că în conformitate cu dispoziţia Prim-ministrului, Pavel Filip, din 1 noiembrie curent, şi Hotărârea Guvernului “Cu privire la unele măsuri de prevenire a introducerii pestei porcine africane”, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor(ANSA) întreprinde măsurile de rigoare pentru eradicaea focarului de pestă porcină şi prevenirea răspândirii bolii în alte regiuni ale ţării.
Prin ordinul Directorului General ANSA, în sarcina sefului interimar al subdiviziuni teritoriale Ștefan Vodă, Ştefan Titotrenco, s-a pus organizarea şi coordonarea activităţii medicilor veterinari și a personelor auxiliare contractate pentru eradicarea focarului de pestă porcină africană.
Conform ordinului emis, şefii subdiviziunelor teritoriale pentru siguranța alimentelor au organizat controlul obiectelor supuse supravegherii sanitar-veterinare de stat cu risc sporit pentru PPA (ferme, gospodării ale populatiei, abatoare, unități de procesare și tranșare a cărnii, piețe agroalimentare, etc.) pentru excluderea apariţiei şi răspândirii bolii.
Subdiviziunea Teritorială pentru Siguranța Alimentelor Căușeni a delegat medici veterinari oficiali și de liberă practică pentru asigurarea eradicării eficiente a focarului de PPA în Palanca, Ştefan Vodă pentru o perioadă de 60 de zile. Subdiviziunea Teritorială pentru Siguranța Alimentelor Comrat, a dispus deplasarea medicilor veterinari în localităţile raionului Vulcănești pentru organizarea controlului sanitar- veterinar a tuturor obiectelor cu risc sporit de infectare cu PPA. Totodată, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar a organizat recepţionarea operativă şi analiza probelor susupecte prelevate din teritoriu. A fost aprobat un grafic de serviciu permanent, inclusiv în zilele de odihnă. Direcția comerț internațional și coordonare a posturilor la frontieră a Agenţiei intensifică conlucrarea cu Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră privind interzicerea transportării peste frontieră a carnii și produselor din carne de porcină.
Directorul General a atenţionat persoanele, care călătoresc în Ucraina, la revenire să nu procure carne sau produse din carne, fiindcă astfel pot introduce virusul PPA. Şi cei care pleacă în România, ar trebui să se abţină de la transportarea cărnii sau a produselor din carne, fiindcă controlul la vamă este unul strict şi nu permite trecerea peste Prut a acestor produse.
Vsevolod Stamati, Director General Adjunct, s-a referit în informaţia prezentată la situaţia la zi în focar şi a menţionat că imediat după confirmarea suspiciunii de boală, pe 31 octombrie, la Ştefan Vodă, a fost convocată şedinţa extraordinară a Comisiei raionale pentru Situţii Excepţionale. Aceasta a aprobat planul complex de măsuri de profilaxie a pestei porcine africane în localiatea Palanca în perioada de risc.
În prezent, în localitate se desfăşoară ancheta epidemiologică şi se dezinfectează locurile unde au fost întreţinute animalele afectate. Porcinele din sat sunt plasate sub observaţie sanitar-veterinară. Concomitent, a fost intensificat controlul privind traficul de porcine, produse şi subproduse obţinute de la acestea. Populaţia locală, în special proprietarii de porcine, sunt instruiţi în vederea respectării regulilor de bio-securitate.
Amintim că, pe 27 octombrie curent, Direcţia raională pentru siguranţa alimentelor din Ştefan Vodă a anunţat Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor despre suspiciuni de Pestă Porcină Africană la trei animale din trei gospodării din satul Palanca. În aceiaşi zi, probele de material patologic au fost prelevate şi expediate la Centrul Republican de Diagnostică Veterinară. Rezultatele analizei au confirmat Pesta Porcină Africană. În prezent în această localitate, în acelaşi focar au mai pierit 4 porcine.
Dina Roșca