Un centru de artizanat și confecționare a costumelor tradiționale va fi înființat în satul Pelinia, raionul Drochia, pentru ca cei 40 de meșteri populari din localitate să poată practica meșteșugurile specifice zonei.
Toate acestea sunt posibile grație unui proiect economic implementat în localitate de primărie și Asociația „Băştinaşii din Pelinia”, cu suportul Guvernului Elveției, care a oferit un grant în sumă de 25 de mii USD.
„Acesta este un model perfect de soluționare a unei game largi de probleme la nivel local prin folosirea elementelor existente în localitate: păstrarea tradițiilor, crearea unui brand local care va promova imaginea satului Pelinia, dar și crearea unui business comunitar care va aduce venituri populației și, respectiv, va reduce rata migrației, în special, în rândul femeilor”, spune Olesea Cazacu, managera proiectului „Migrație și dezvoltare locală”.
Centrul va avea o suprafaţă de aproximativ 200 metri pătrați în incinta Casei de cultură și urmează să fie dat în exploatare până în septembrie 2018.
„Aici va fi amenajat un atelier de confecționare a costumelor populare. De asemenea, centrul va permite organizarea de șezători şi cursuri pentru noile generații cu scopul de a le transmite arta creării costumului popular și meșteșugăritului care, scoase din anonimat, vor deveni o carte de vizită a localităţii, dar şi o sursă de venit pentru populaţia locală”, a spus Titus Sărăteanu, primarul satului Pelinia.
Pentru a reuni băștinașii și a le face cunoscut noul proiect, locuitorii satului au organizat o șezătoare în cadrul căreia meșterii populari au învățat tinerii, dar și alți doritori, să țese la război covoare, prosoape, să brodeze și să croșeteze și alte îndeletniciri.
Cele 13 colective artistice din sat au organizat și un FlashMob cu genericul „Împreună pentru IA de PelinIA”, îndemnând astfel băștinașii din întreaga lume să doneze pentru amenajarea centrului.
Totodată, datorită implementării acestui proiect, Casa de Cultură din Pelinia va fi asigurată cu agent termic, apă și canalizare.
„Primul proiect comunitar implementat a fost amenajarea parcului din localitate. Ne bucurăm că acest proiect inedit va ajuta locuitorii satului natal. Noi mereu vom sprijini astfel de proiecte și vom veni cu noi inițiative, deoarece ne pasă de oamenii care au rămas în sat, de copiii care cresc aici și, nu în ultimul rând, de baștina de unde am plecat în lumea mare”, susține Viorel Borș, președintele Asociației de Băștinași din Pelinia.
Pelinia este una dintre cele 15 localități beneficiare de granturi oferite de Guvernul Elveției pentru dezvoltarea economică locală. Proiectul „Migrație și dezvoltare locală” susține 38 localități din țară selectate în bază de concurs, pentru a transforma migrația din problemă în oportunitate.
Dina Roșca