Cu ajutorul Uniunii Europene, în orașul Ceadîr-Lunga a fost deschis primul centru de dezvoltare pentru copii, potrivit undp.org.
A lucrat 40 de ani ca pedagog într-o grădiniță, iar acum gestionează o afacere de succes. Este istoria Nataliei Petiș din orașul Ceadîr-Lunga, care a deschis în localitatea sa natală primul centru de dezvoltare și divertisment pentru copii.
Până acum două luni, în Ceadîr-Lunga, un oraș cu aproximativ 23 de mii de locuitori, nu exista nici un loc de joacă de interior, unde copiii ar fi putut petrece timpul liber, mai ales în perioada rece a anului. „Demult “coceam” o asemenea idee, dar nu mă încumetam s-o pun în aplicare din lipsă de bani”, ne mărturisește Natalia. Ideea sa de afaceri a prins contur abia anul trecut, după ce a câștigat un grant de la Uniunea Europeană prin programul „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD), implementat de PNUD.
„Norocul meu a fost că grantul în valoare de peste 7 mii 820 Euro (8 mii 500 de dolari) a venit „la pachet” cu ajutorul unor specialiști în domeniul afacerilor, care ne îndrumă la fiecare etapă”, mai spune Natalia Petiș.
Cu ajutorul mentorilor a întocmit un plan de afaceri, a procurat jucăriile și echipamentul necesar, a amenajat spațiul de joacă în câteva zone tematice și a realizat o campanie de promovare. Centrul „Smeșariki”, dotat cu un labirint modular, piscină cu biluțe, căsuțe din povești și diverse jucării educative, a devenit deja neîncăpător pentru copiii din oraș, cu vârsta cuprinsă între 1 și 7 ani. Tot mai des centrul este solicitat și pentru organizarea unor petreceri, așa cum ar fi zilele de naștere a copiilor.