Cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului republican al etniilor, cu genericul „Unitate prin diversitate”, a fost inaugurată astăzi la Chișinău, în Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, relatează MOLDPRES.
Evenimentul a început cu depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt și o paradă a portului popular. La evenimentul de inaugurare au participat demnitari de stat, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova, organizaţii etnoculturale republicane și municipale.
Șeful statului, Igor Dodon, a specificat că „acest festival a devenit o frumoasă tradiție pentru țara noastră. Vă asigur că în Republica Moldova mereu vor fi respectate drepturile tuturor minorităților etnice. Vă dorim astăzi o sărbătoare frumoasă, unde veți putea valorifica diversitatea culturală a țării noastre”, a spus Dodon.
La rândul său, directorul general al Biroului Relaţii Interetnice (BRI), Oleg Babenco, a menţionat că „obiectivul festivalului este valorificarea şi perpetuarea tradiţiilor minorităţilor naţionale precum şi dezvoltarea dialogului intercultural, consolidarea relaţiilor de prietenie între reprezentanţii diferitelor etnii, care locuiesc pe teritoriul țării, în contextul integrării europene a Republicii Moldova”.
Pe parcursul zilei, în cadrul festivalului va fi prezentat un spectacol muzical-literar cu participarea colectivelor artistice ale organizaţiilor etnoculturale din mun. Chișinău și din raioanele țării. Oaspeţii vor putea vizita curţile etnice şi expoziţii de carte în limba maternă a etnicilor din Republica Moldova, expoziţii de artă decorativ-aplicativă, arte plastice şi artizanat. Totodată, reprezentanţii etniilor îşi vor prezenta bucătăriile naţionale.
Pentru prima dată, la Festival participă oaspeți din Ucraina – Federația de scrimă ”РАТАР”, Corul poliţiştilor de pe lângă Casa de Cultură din Străşeni, colectiv popular model, dar și Primăria com. Ivancea din raionul Orhei, cu desfășurarea amplă a unei expoziții și a unui program artistic.
În premieră la Festivalul etniilor, Biroul Relații Interetnice participă cu un pavilion în care va fi expus un ansamblu de publicații, fotografii și prezentări video din activitatea instituției, precum și Delegaţia UE în Republica Moldova, AGEPI, dar și Asociația Națională a Trainerilor Europeni din Moldova, partenerul BRI pe dimensiunea instruirii lingvistice a alolingvilor, care va prezenta lecții practice de studiere a limbii române.
La ediţia din acest an participă circa 75 de organizaţii etnoculturale, ce reprezintă 30 de etnii, numeroase formaţii artistice inclusiv din raioane.
Coordonatorul organizării şi desfăşurării Festivalului este Biroul Relaţii Interetnice în parteneriat cu Primăria mun. Chişinău, Consiliul Coordonator al organizaţiilor etnoculturale, Administraţia publică locală din teritoriu şi instituţiile mass-media din Republica Moldova.
sursa: moldpres.md
Dina Roșca