
Primarul comunei Budești din municipiul Chișinău, Nina Costiuc, în cadrul unui interviu pentru Provincial.md, a vorbit despre alegerile din Capitală, despre cele 6 mandate la primărie, despre acțiunile ce se întreprind în localitate, dar și alte aspecte importante.
N.C.: Doamna Costiuc, acum când suntem în plină agitație electorală, dat fiind faptul că ne apropiem de turul II al alegerilor în municipiul Chișinău. Dvs, ca primar cum apreciați promisiunile candidaților ce-și doresc funcția de primar general a municipiului?
P.:Toate promisiunile reies din dorința de a schimba lucrurile spre bine. Fiecare candidat are în spatele său un electorat și sigur că își dorește să realizeze fapte bune. Mi-aș dori ca, venind în funcția de primar, primarul să se ocupe de administrarea orașului, să fie un bun organizator și mai puțin să fie preocupat de alegerile parlamentare și, în general, de politică. În caz contrar, îmi fac griji că nu va avea susținerea Consiliului și atunci va fi stopată activitatea administrației publice-locale a municipiului Chișinău.
N.C.: Cât de mult depinde mersul lucrurilor din comuna Budești, de situația social-economică și politică din Capitală?
P.:Sigur că noi suntem un bun-întreg și se răsfrânge activitatea nivelului 2 asupra nivelului1, mai ales la nivel instituțional. Noi depindem de activitatea Consiliului Municipal și a primarului. Depindem cum? La nivel de luarea deciziilor ce ne privește, cum ar fi dezvoltarea infrastructurii, în mare măsură. Noi depindem foarte mult de deciziile ce vor fi luate în CMC și care vor fi susținute de primar. Suntem uniți într-o acțiune socio-economică, astfel mai mult de 800 de oameni activează la Chișinău, ei merg dimineața și vin seara. Sigur că este important cum se dezvoltă orașul, dat fiind faptul că schimbările se reflectă asupra noastră.
N.C.: Sunteți la al 6-lea mandat, o perioadă deloc scurtă, în fruntea unei primării. Care au fost cele mai grele momente în decursul acestor ani?
P.:Este o perioadă destul de mare, am trecut prin multe greutăți. Am trecut și prin greutatea din 1999, când am venit în municipiul Chișinău ca parte componentă și când la dorința unora trebuia să fim iarăși în afara municipiului. Atunci am luptat, am mobilizat lumea și am dovedit că avem dreptul să facem parte din municipiu. În acest fel, noi ne-am mobilizat forțele împreună cu Stăuceniul și am dovedit că avem dreptul de a face parte din municipiul Chișinău. Deci, atunci de cine am fost afectați? Desigur că – de politic și nu poți spune că nu ești afectat de clasa politică. Dacă nu este voință politică este foarte greu de mers înainte și de dezvoltat infrastructura – atât socială, cât și economică.
N.C.: Comuna Budești este foarte activă, după numărul de acțiuni. Povestiți-ne mai multe despre ceea ce întreprindeți pentru a implica locuitorii în viața activă a localității?
P.: Dacă trăiești cu viața localității și dacă îți pasă de oameni, atunci trebuie să mobilizezi lumea pentru ca ea să se implice în rezolvarea problemelor. Iată acum este sfârșit de an de studii, cu ce poate să fie preocupat un primar și un director de liceu? Cu organizarea vacanței de vară a copiilor. Eu cred că este cel mai important lucru. O ocupație pentru copii în timpul vacanței de vară este strict necesar pentru ca ei să nu rămână nesupravegheați. Mai mult ca atât, noi trebuie să promovăm copiii care au reușite la învățătură, dar și la ocupațiile extrașcolare și să-i menționăm. În acest fel, ei vor pleca la Cumpăna, Constanța, în România, pentru o săptămână, pentru a avea un schimb de experiență, dar și pentru a se împrieteni.
La fel, suntem în așteptarea unei susțineri financiare pentru a cumpăra foi de odihnă, pentru cei mai buni, ca să se odihnească 10 zile la Vadul lui Vodă. Directorul liceului, împreună cu direcția, va organiza o tabără cu sejur de zi, pe durata a 3 săptămâni, în care vor fi încadrați 100 de copii. Reieșind din numărul total – 510 copii, noi ne-am pus drept scop, ca undeva aproape 30 % să fie cuprinși într-o odihnă organizată. La fel, va fi implicat Centrul pentru Copii și Tineret, unde sunt implicați aproximativ 350 de copii, vor activa, astfel, mai mult de 350 de copii în cercuri.
Vom avea studenți din Coreea, care vor face cursuri speciale cu doritorii de a cunoaște cultura și limba coreeană. La fel avem un program foarte vast pentru ziua copiilor, unde sunt implicați, în special, medicii pentru a susține un discurs pentru părinți și copii, pentru a duce un mod sănătos de viață. Avem pregătite cadouri pentru copiii care vor participa, astfel, aproximativ 100 de copii vor fi premiați.
N.C.: Care este situația din comună la capitolul locurilor de muncă? Ce se întreprinde în acest sens?
P.:Nu mai puțin importantă este sprijinirea agenților economici din localitate, fiindcă grație lor dezvoltăm partea economică și apar locuri noi de muncă. Activează în teritoriu uzina de conserve, care produce mai mult de 9 milioane de borcane, o uzină care produce bere vie, unde sunt undeva 50 de locuri de muncă. Prin urmare, la uzina de conserve sunt, începând cu luna mai – vreo 500 de locuri de muncă. În teritoriu activează mai multe societăți pe acțiuni și întreprinderi gospodărești, care produc struguri de masă. Avem construite 4 frigidere pe teritoriul acestor întreprinderi. Totodată, avem întreprinderi care produc salate și la fel sunt peste 50 de locuri de muncă. Avem secții de uscare a prunelor, sere de creștere a florilor. Deci, localitatea se dezvoltă, noi susținem orice persoană care dorește să investească și să inițieze afaceri.
N.C.: Comuna este înfrățită cu mai multe localități, ce beneficii ați obținut în urma acestor înfrățiri?
P.:Cu privire la abandonul școlar, avem un proiect în care suntem 3 părți partenere: localități din Suedia, Africa de Sud și noi, din Moldova. Acest proiect e bazat pe contractul de parteneriat dintre aceste 3 localități.
Cu parteneriatul din Cumpăna, Constanța, am semnat în 2009, ne bucurăm de acest schimb de experiență în fiecare an. În baza parteneriatului cu Budești, începând cu anul 2012, au beneficiat 22 de primării, unde erau femei primari, și câte 50 de copii s-au odihnit pe malul Mării Negre. Acum ultimii 2 ani de zile, beneficiază 6 primării înfrățite cu Cumpăna și în fiecare an 20 de persoane merg la Cumpăna din România.
N.C.: Care este cea mai stringentă necesitate a localității? Ce se întreprinde pentru a beneficia de aceasta?
P.:Sunt mai multe. Ne dorim să finisăm sistemul de aprovizionare cu apă, fiindcă este unde mai mult de 60 la sută. La compartimentul apeduct, mai avem încă de lucru. Venim cu alt proiect de canalizare, de extindere a stației de pompare. Suntem în tratative de finanțare pentru stația regională de pompare a apelor uzate pentru Budești, Cruzești, Tohatin. Sigur că ne dorim să investim în programul modului sănătos de viață și pentru aceasta avem nevoie să construim 2 stadioane de mini-fotbal, unde s-ar putea de folosit și pentru baschet, dar și pentru volei. Ne dorim, la fel, o sală sportivă multivalentă, multifuncțională, polivalentă.
Paralel, ne dorim reparația drumurilor, construcția noilor artere. Ne-am dori să trecem la un iluminat stradal performant și econom. Suntem în elaborarea unui plan de dezvoltare socio-economică.
La fel, paralel, dorim să venim cu un plan de acțiuni pentru eficiența energetică și să folosim energia regenerabilă
P.: Veți candida pentru un nou mandat la primărie?
N.C.:Pentru a răspunde la această întrebare, mai avem un an, pentru a dovedi că oamenii au făcut o alegere corectă. Dacă o să fie nevoie de mine în continuare, voi candida. Sigur, depinde și de sănătate, dar întotdeauna ai energie, când știi că sunt oameni care au încredere în tine. Cred eu că, nu-mi va părea rău, fiindcă aici m-am născut și mi-am dedicat viața, pentru ca Budeștiul să fie cunoscut – atât în țară, cât și peste hotare, dar și ca oamenii să beneficieze de un nume bun al localității sale.
Mihaela Conovali