În cadrul unui interviu acordat portalului Tribuna, Alexandru Machedon, Președintele Concernului StarNet, șeful staff-ului electoral al candidatului la funcția de Primar general al municipiului Chișinău, Andrei Năstase, lider al Platformei „Demnitate și Adevăr”, a vorbit despre noua sa postură, de ce a acceptat-o și, în genere, cum vede campania pentru funcția de Primar și viitorul municipiului Chișinău.
T: Dle Machedon, ce v-a determinat să acceptați funcția de șef al staff-lui electoral al lui Andrei Năstase?
A.M.: Nu cred că pentru cineva e un secret că mă interesează dezvoltarea Republicii Moldova, în general, inclusiv a municipiului Chișinău, care e capitala țării, cartea de vizită a Republicii Moldova. Nu o dată am spus că fiecare dintre noi trebuie să fie preocupat nu doar de propria afacere, de propria viață, de propriul confort, ci și de situația din jur. Pentru că nimeni nu va veni să soluționeze în locul nostru problemele cu care ne confruntăm, iar dacă vrem o viață mai bună trebuie să acționăm în acest sens consecvent, zi de zi. Lucrurile bune pot fi făcute doar prin implicare. Acesta e crezul meu în viață, pe care-l respect cu sfințenie, și aceasta explică de ce am decis să mă implic în campania alegerilor anticipate ale Primarului capitalei.
De ce anume în echipa lui Andrei Năstase? Pentru că, cunosc de ceva timp această echipă, cunosc potențialul și viziunile ei, dar și personal pe ale lui Andrei Năstase. În opinia mea, la moment aceasta e cea mai bună echipă ce poate veni la conducerea capitalei. Or, membrii, dar și liderul ei, sunt deopotrivă căliți în lupte politice (și nu trebuie să ne ascundem după deget și să spunem că funcția de Primar al capitalei nu are nimic cu politica, căci nu e așa), dar și profesioniști, care cunosc la perfecție și în profunzime problemele capitalei, au soluții eficiente pentru fiecare dintre ele.
T: Citeam recent un interviu al Dvs., în care vorbeați despre un proiect al concernului pe care îl conduceți, implementarea căruia va avea „un important impact pozitiv asupra imaginii şi infrastructurii Chişinăului”. Se va regăsi acest proiect în oferta electorală a lui Andrei Năstase
A.M.: Cred că vă referiți la proiectul „Digital Park” pentru crearea căruia am alocat peste 100 mil. lei. Menționam în acel interviu că acesta este un parc tehnologic revoluţionar, primul de acest fel în Moldova. Este punctul de intersecţie a dezvoltatorilor IT, a companiilor naţionale şi străine, a companiilor IT care au deja istorie în spate şi cele din categoria start-up, companii orientate spre inovaţie şi progres. Este un Silicon Valley de Moldova, cu propria infrastructură necesară pentru rezidenţi: spaţiu de birouri moderne, 1 ha de zone verzi cu spaţii de recreere confortabile şi cafenele, precum şi locuri de parcare. Mai menționam cu acea ocazie că „Digital Park” este prioritatea noastră din următorii patru ani. Realizarea acestuia se va face în câteva etape şi, cu fiecare etapă finalizată, complexul va deveni mai verde, mai performant şi mai atractiv. „Digital Park” va avea, astfel, şi un important impact pozitiv asupra imaginii şi infrastructurii Chişinăului.
Cât privește partea a doua a întrebării Dvs., pot să vă spun că Dl Năstase și echipa sa au o viziune foarte clară asupra imaginii şi infrastructurii Chişinăului și înțeleg cât de importante sunt proiectele de genul celor descrise mai sus, implementate de reprezentanții mediului de afaceri, dar și cât de important este ca municipalitatea să le susțină, precum și să vină cu propriile proiecte în acest sens. Aceasta, de asemenea, a fost un argument pentru mine să mă alătur acestei echipe.
T: Care probleme, din cele cu care se confruntă capitala, le considerați cele mai importante?
A.M.: Problemele sunt arhicunoscute de către toți: și starea proastă a drumurilor, și corupția și birocrația din Primărie, și serviciile comunale prestate la un nivel sub orice critică, dar la prețuri exagerat de mari, și construcțiile neautorizate și haotice din capitală, și câinii vagabonzi, și problemele aferente transportării și stocării deșeurilor etc. Toți văd, cunosc, se confruntă în viața de zi cu zi cu aceste probleme, dar important este nu doar să constatăm existența lor, ci și să știm cum pot fi soluționate. Spre exemplu, pentru noi este absolut evident că soluționarea problemelor capitalei necesită o abordare complexă. Viața locuitorilor capitalei nu se va schimba cu mult în bine de la faptul că va fi soluționată o problemă sau alta, deși și acest aspect e important. Vom trăi mai bine numai odată cu avansarea în soluționarea tuturor problemelor existente, iar pentru aceasta trebuie să avem o viziune și o strategie clare, dar și un plan de implementare a acestora strict. Așa înțelege echipa noastră situația și anume astfel avem de gând să acționăm.
T: Bine, dar pentru aceasta e nevoie de bani mulți și toți știu că ei nu sunt…
A.M.: Voi fi de acord cu Dvs. doar în partea ce ține de constatarea că e nevoie de bani mulți. Așa este! Dar aș vrea să introduc unele clarificări la capitolul de unde pot fi luați acești bani. În primul rând, foarte mulți bani se pierd la moment din cauza gestionării proaste a finanțelor publice în capitală. În al doilea rând, mulți bani se pierd în schemele tenebre de la Primărie, în actele de corupție și birocrație care continuă să fie aplicate pe larg, indiferent de unele acțiuni și declarații ce se fac. În al treilea rând, în capitală practic deloc nu se aplică principiul parteneriatelor public-private, prin intermediul cărora în alte capitale, în alte țări se implementează o mulțime de proiecte benefice pentru comunitate. În al patrulea rând, în Primăria capitalei, practic nu se pune deloc accent pe identificarea posibilităților oferite de parteneriatele externe. Dacă și se mai atrag niște bani, atunci e vorba de credite, o bună parte dintre care se pierd din cauza ineficienței și corupției de care dau dovadă cei din administrația publică locală. Pe când posibilități externe sunt o mulțime – trebuie doar să se dorească să fie valorificate. Sunt și multe alte posibilități de a atrage bani în procesul de dezvoltare al capitalei și noi numaidecât vom face uz de ele după alegeri.
T: Dar, Dle Machedon, asemenea procese sunt de durată, pe când Primarul pe data de 20 mai se va alege doar pentru un an.
A.M.: Echipa noastră are în vedere o perioadă de minimum cinci ani, adică acest an și plus încă patru ani în următorul mandat. Andrei Năstase a declarat clar acest lucru, precizând că afirmațiile precum că pe 20 mai se alege Primarul doar pentru un an au un puternic caracter de manipulare, iar această manipulare se face în scop politic și electoral.
Noi, într-adevăr, avem în vedere două mari grupuri de acțiuni la cârma capitalei. Primul grup include acțiunile imediate care pot și vor fi făcute în decurs de doar câteva luni. Aici e vorba și de curățarea Primăriei de corupți și birocrați, care sunt o frână reală în dezvoltarea capitalei, și de debirocratizarea unor procese importante cu care omul simplu intră în coliziune în fiecare zi, și de lupta cu businessul tenebru, ce înflorește pe lângă structurile municipale etc. Sunt acțiuni ce pot fi făcute rapid, ca oamenii în doar câteva luni să simtă că ceva se schimbă în bine în capitală.
Al doilea grup de acțiuni țintește o perioadă de câțiva ani și se referă la proiecte de infrastructură și de dezvoltare serioase. Noi avem deja estimări clare privind fiecare proiect în parte – începând de la negocierea acestora și consultarea publică (care va fi un element obligatoriu pentru noi) și terminând cu darea în exploatare. Aceste proiecte le vedem demarate imediat după alegeri și finalizate în trei-patru-cinci ani, în funcție de particularitățile aferente fiecărui proiect.
T: În genere, cum credeți că va fi campania electorală a alegerilor anticipate pentru Primăria Capitalei?
A.M.: Cu siguranță va fi una complicată, pentru că în Moldova, în general, și în capitală, în particular, nu există condiții adecvate ca alegerile să se desfășoare într-un climat normal. Nouă, celor din opoziție, ne va fi îndeosebi greu, pentru că, pe lângă faptul că va trebui să facem față unor atacuri murdare (care, cu siguranță, vor veni din partea guvernării și a sateliților ei), va mai trebui să găsim posibilitatea de a ocoli obstacolele ce ne vor fi create și de a duce la cât mai mulți alegători mesajul nostru, oferta noastră. Dar, sunt sigur că vom reuși – dacă nu am fost siguri de aceasta, nici nu ne-am fi lansat în campanie.
T: Vă mulțumim.
Cristina Pendea