Roșia este una din cele mai populare legume cultivate în tara noastra si atat agricultorii profesionisti cat si cei amatori detin, pe diferite suprafete, o cultura de rosii. Totusi, chiar daca nu sunt plante pretentioase, rosiile se vor dezvolta intr-un mod mult mai productiv daca beneficiaza de o ingrijire speciala, iar aceasta dezvoltare va fi reflectata in productia noastra finala, potrivit portalului stiriagricole.ro.
Pentru ca orice fermier isi doreste o recolta de rosii cat mai buna, cu un produs final cat mai gustos si sanatos, in cele ce urmeaza va vom prezenta cinci sfaturi utile care va vor ajuta sa realizati acest lucru si sa cultivati o recolta perfecta de rosii.
1) Amplasarea gradinii/locatiei de crestere
Dupa cum este bine stiut, rosiile sunt plante care iubesc lumina, iar plantarea acestora intr-o zona cu multa lumina naturala va avea un impact pozitiv in ceea ce priveste dezvoltarea lor. In general, specialistii considera ca cea buna zona de crestere a rosiilor este in sudul sau in vestul gradinii, pentru ca acolo vor beneficia de mai multa lumina solara. Totusi, trebuie sa avem in vedere ca locatia de crestere a rosiilor sa nu fie umbrita de pomi sau de alte plante mai mari.
2) Fertilizarea solului
Pentru o dezvoltare cat mai corecta, tomatele au nevoie de foarte multi nutrienti, in general azot, fosfor si potasiu. Si in timpul perioadei de vegetatie a plantei este recomandabil sa administram fertilizanti, de preferinta atunci cand fructele plantei au dimensiunea de 2-3 cm. In aceasta perioada, ingrasamintele foliare sunt cele mai recomandate, pentru ca pot fi absorbite mult mai rapid de catre plantele noastre.
Atentie insa! Fertilizarea la rosii trebuie facuta cu moderatie iar o administrare excesiva de ingrasamant poate dauna plantei.
3) Irigarea
Rosiile sunt compuse 95% din apa iar pentru o dezvoltare corecta, vor avea nevoie de cat mai multa apa. Cea mai indicata tehnica de irigare la rosii este udarea plantei direct langa tulpina, evitand stropirea frunzelor sau a fructului. In ceea ce priveste cantitatea de apa necesara, specialistii recomanda ca o rosie are in general nevoie de 5 litri de apa pe saptamana.
Pentru saptamanile secetoase si lipsite de precipitatii, va trebui sa asiguram in totalitate necesarul de apa al plantei, fara a depasi cantitatea recomandata de specialisti. Cel mai potrivit moment pentru udarea rosiilor este dimineata, pentru ca astfel solul se va putea incalzi, mentinand o temperatura constanta pe timpul noptii.
4) Retezarea frunzelor in exces
De multe ori, rosiile dezvolta ramuri cu frunze dense, care ating dimensiuni mari insa nu contin niciun fruct. Aceste frunze nu sunt benefice pentru planta, ba mai mult, vor consuma apa si nutrientii necesari dezvoltarii corecte a fructelor. Pentru a beneficia de rosii mari si gustoase este necesar sa retezam aceste frunze. Acest procedeu este recomandat in special pentru sfarsitul recoltei, cand frunzele in exces ating cele mai mari dimensiuni.
5) Legarea plantelor
Cand vine vorba de rosii, majoritatea persoanelor folosesc clasicii araci pentru stabilizarea plantei. Cu toate ca aceasta abordare nu este total gresita, studiile recente au aratat ca legarea rosiilor de araci limiteaza intr-o anumita masura dezvoltarea plantei dar si productia finala.
Pentru rezultate cat mai bune, amplasarea de gratii sau de legaturi de sarma este mult mai indicata. Astfel, planta va avea posibilitatea de a se dezvolta in voie si de a se modela dupa structura gratiilor/sarmei, prevenind riscul ruperii frunzelor.