Peste 11 mii de persoane au fost înregistrate și diagnosticate cu HIV/SIDA în Republica Moldova la finele anului trecut. Totodată, în primele nouă luni ale acestui an a fost confirmat diagnosticul la infecţia HIV la 614 persoane, transmite moldpres.md.
La 1 decembrie în lume este marcată Ziua Mondială de Combatere a SIDA. În cadrul acesteia se desfășoară campania „Sănătatea mea – dreptul meu”, cu sloganul „Testează-te la HIV! Te privește! Privește pe fiecare!”. La fel, Ziua Mondială de Combatere a SIDA este marcată prin promovarea activităţilor de prevenire, testare, tratament, îngrijiri ale persoanelor care trăiesc cu HIV și manifestarea atitudinii tolerante față de acestea.
În cadrul Zilei Mondiale de Combatere SIDA vor fi realizate: întruniri cu organizaţiile societăţii civile active în domeniul HIV/SIDA/ITS; maratoane tele-radio, cicluri de emisiuni tematice, acţiuni de informare în şcoli, licee, gimnazii, în colectivele şi căminele studenţeşti; concerte de binefacere; donaţii persoanelor cu HIV/SIDA; concursuri de fotografii, mese rotunde etc.
Nicolae Bordeniuc, specialist la Centrul Național de Sănătate Publică a specificat pentru agenție că testele HIV pot fi efectuate zilnic, în mod gratuit la centrele de sănătate din țară. „Rata persoanelor care realizează aceste teste este destul de înaltă. Testările pot fi făcute în regim normal, când rezultatele sunt prezentate a doua zi și în regim de urgență, când rezultatele sunt oferite timp de jumătate de oră”, a spus Bordeniuc.
În scopul minimizării consecințelor HIV, prin reducerea transmiterii, Guvernul R. Moldova a aprobat Programul naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA şi infecţiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2016-2020.
Totodată, Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale, instituţiile de sănătate în comun cu autorităţile publice şi societatea civilă, realizează activităţi de prevenire, educare, comunicare, tratament, îngrijiri şi suport.
În scopul identificării și diagnosticării precoce a infecţiei cu HIV este extins accesul la testare HIV prin oferirea testării de către instituţiile medicale şi ONG-uri. Pentru populația cheie se implementează proiecte de reducere a riscurilor, inclusiv tratamentul de substituţie cu metadonă. Persoanelor care trăiesc cu HIV li se oferă tratament antiretroviral gratis și au acces la servicii de asistenţă medicală, socială. La fel, sunt realizate măsuri orientate spre diminuarea discriminării şi asigurarea confidenţialităţii în sectorul de sănătate.
Infecţia cu HIV afectează persoane tinere, de vârstă reproductivă, apte de muncă, menţinându-se la un nivel înalt transmiterea sexuală. Aceasta reprezintă o problemă prioritară de sănătate publică, atât la nivel global, cât şi la nivel naţional. Conform datelor UNAIDS, 76,1 mln de persoane au fost infectate cu HIV și 35 mln au decedat de boli asociate SIDA de la începutul epidemiei.
Dina Roșca